"Аз не смятам, че ДПС трябва да реши и мисля, че тук е отговорната позиция на БСП."

Така председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, която е и част от "преговорния екип" на ГЕРБ в търсене на подкрепа за нова конституция, отговори на въпрос Движението за права и свободи ли ще реши дали властта ще остане на власт, ако още на първия етап от искането за нов основен закон управляващите не могат да съберат 120 подписа.

Така на практика Стоянова призова левицата да подкрепи ГЕРБ за основния закон, въпреки че личната заявка на премиера Бойко Борисов бе, че съберат ли се 160 гласа за свикване на Велико народно събрание, веднага ще подаде оставка. Борисов обаче отказва да посочи какво ще прави при обратната хипотеза. Яснота не даде и Стоянова днес.

"Ако на 2-ри, 3-ти или 5 ноември (първите най-ранни дати по закон от събирането на гласове за свикване на ВНС) стане ясно, че в това Народно събрание не може да има подобно мнозинство, което да подкрепи конституцията, тогава ние ще вземем нашето решение в друга фактическа обстановка", заяви днес пред Нова тв тя.

Но в същото време намекна, че лидерът на БСП Корнелия Нинова може да промени изразената си към момента позиция - че социалистите няма да подкрепят исканията на ГЕРБ.

"Позицията на БСП, изразена от нейната председателка, може да претърпи промяна и аз смятам, че едно отговорно поведение на БСП трябва да бъде именно в тази посока. Най-малкото поне да се опита да проведе дебатите в тези два месеца за това какво трябва според тях да се промени в конституцията, за да се постигнат ония промени за едно наистина ново начало на политическата система", заяви Стоянова.

И допълни: "Категорично не тупаме топката." 

Тя отрече да се водят "задкулисни" преговори с вътрешната опозиция в БСП предвид и предстоящия избор на нов председател на левицата (той трябва да се проведе на 12 септември - б.р.).

От думите на Менда Стоянова днес стана ясно още, че с предложения проект за нова конституция от ГЕРБ всъщност не са заложили исканите гаранции за независимост на съдебната система.

"Това, което сме написали, това е нашето виждане засега. Но смятам, че тепърва предстоят разговори между политическите сили в каква посока трябва да бъде промяната, за да се осигури истинската независимост на съдебната система. 

Виждаме, че част от хората продължават да са недоволни, не са сигурни в независимостта на съдебната система. Тоест налага се наистина конституционна промяна, която да гарантира това", заяви председателката на бюджетната комисия.

По нейните думи вчера при консултациите с отделните партии (ВМРО и НФСБ) е било уточнено, че това, което е внесено до момента, е минимално, а смисълът е бил да се повдигне въпросът за ВНС и нова конституция.

Стоянова отрече и още едно от заложените предложения на ГЕРБ - това за намаляване на броя на депутатите от 240 на 120.

"Икономията от 120 депутати не си заслужава. Регионите няма да са така представени", заяви в качеството си на финансист.

Мнението й обаче не било противоречие - обществото го искало. "Значи ли това, че ние като политици ще се запънем и ще кажем, че няма да го правим", подчерта Стоянова.

Тя обяви и личното си мнение за блокадите по ключови булеварди. "Всеки има право да протестира, но аз мисля, че протестът на всеки трябва да се разпростира дотам, докъдето не пречи на останалите да осъществяват своите права. Тези блокади може би по буквата на закона са законни, но по морала на обществото са неморални", заяви Стоянова и определи протестиращите, които блокират пътни артерии, като "метежници".