Блокадите на кръстовища в София не са съобразени със закона, защото общината не е уведомена за провеждането на протести. Полицията се опита, без да създава напрежение, да реагира. За съжаление това е последователно действие и то се повтаря. Рискът от прекомерна намеса на полицията е за насилие, но организаторите, които се афишират като такива, търсят провокация и насилие.

Това заяви кметицата на София Йорданка Фандъкова в коментар на продължаващите вече седмици наред протести с искане на оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Една от формите на протест е блокиране - трайно, на кръстовищата на Орлов мост, пред Софийския университет и около Министерския съвет, но за това няма уведомления в общината, както пише в закона. 

Фандъкова обясни, че работи за това до началото на новата учебна година и връщането на столицата към нормалния ритъм на живот след отпускарския сезон да има решение на въпроса с движението. "И аз работя за това" - подчерта.

По думите й ситуацията към момента е "доста напрегната, все повече автомобили се прибират в София. За съжаление и ремонтите, и блокадите затрудняват движението, но докато за ремонтите имаме ангажимент да приключат през септември, второто е доста притеснително за софиянци." 

"София е град, в който често се провеждат протести с различни каузи. Отговорността е на организаторите, а те отказват да спазят закона, това е липса на желание за носене на отговорност. Все повече хора разбират, че блокирането на кръстовища затруднява хората, а не политиците и олигарсите, които не се возят в тролея." 

"Аз имам разбиране за протестите в Триъгълника на властта (пред Министерския съвет - б.р.). Но не разбирам блокадата на Ректората на Софийския университет...", заяви Фандъкова.

Тя подчерта, че за разрешение на проблема се надява на подкрепа от хората на София - тези, които подкрепят протеста, не подкрепят блокадите. От екипа на столичната кметица били в диалог с протестиращите от блокадите, но засега нямало разбиране. 

"Внасянето на проект за конституция е форма на диалог, премиерът Бойко Борисов даде ясна заявка това да се случи от легитимно Велико народно събрание с най-широка представителност, където да се проведат обществени дебати", коментира Фандъкова, която е и зам.-председател на ГЕРБ, предложението за нов основен закон и свикване на ВНС, направено от министър-председателя. 

Днес ще тръгне официално и третата миния на столичното метро. Паралелно с церемонията по откриването й е заявен и протест на място.

"Протест при метрото е провокация, при това грозна провокация, защото там ще са хората, които строят, хора, които са стояли под земята 4 години", коментира кметицата и добави:

"Днес е много важен ден за София и за нашия град, защото се реализира план, заложен преди 48 години. Десетилетия са трябвали да се започне истинското разширение, за 10 години построихме над 38 км метро. До вчера имахме 2 линии на метрото, които се пресичаха, а днес имаме цялостна мрежа, на която само й предстои разширение. Това е изключителен успех за всички нас. Днес трябва да поздравим хората, които работиха в продължение на години под земята."