Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Блокадите на кръстовища в София не са съобразени със закона, защото общината не е уведомена за провеждането на протести. Полицията се опита, без да създава напрежение, да реагира. За съжаление това е последователно действие и то се повтаря. Рискът от прекомерна намеса на полицията е за насилие, но организаторите, които се афишират като такива, търсят провокация и насилие.

Това заяви кметицата на София Йорданка Фандъкова в коментар на продължаващите вече седмици наред протести с искане на оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Една от формите на протест е блокиране - трайно, на кръстовищата на Орлов мост, пред Софийския университет и около Министерския съвет, но за това няма уведомления в общината, както пише в закона. 

Фандъкова обясни, че работи за това до началото на новата учебна година и връщането на столицата към нормалния ритъм на живот след отпускарския сезон да има решение на въпроса с движението. "И аз работя за това" - подчерта.

По думите й ситуацията към момента е "доста напрегната, все повече автомобили се прибират в София. За съжаление и ремонтите, и блокадите затрудняват движението, но докато за ремонтите имаме ангажимент да приключат през септември, второто е доста притеснително за софиянци." 

"София е град, в който често се провеждат протести с различни каузи. Отговорността е на организаторите, а те отказват да спазят закона, това е липса на желание за носене на отговорност. Все повече хора разбират, че блокирането на кръстовища затруднява хората, а не политиците и олигарсите, които не се возят в тролея." 

"Аз имам разбиране за протестите в Триъгълника на властта (пред Министерския съвет - б.р.). Но не разбирам блокадата на Ректората на Софийския университет...", заяви Фандъкова.

Тя подчерта, че за разрешение на проблема се надява на подкрепа от хората на София - тези, които подкрепят протеста, не подкрепят блокадите. От екипа на столичната кметица били в диалог с протестиращите от блокадите, но засега нямало разбиране. 

"Внасянето на проект за конституция е форма на диалог, премиерът Бойко Борисов даде ясна заявка това да се случи от легитимно Велико народно събрание с най-широка представителност, където да се проведат обществени дебати", коментира Фандъкова, която е и зам.-председател на ГЕРБ, предложението за нов основен закон и свикване на ВНС, направено от министър-председателя. 

Днес ще тръгне официално и третата миния на столичното метро. Паралелно с церемонията по откриването й е заявен и протест на място.

"Протест при метрото е провокация, при това грозна провокация, защото там ще са хората, които строят, хора, които са стояли под земята 4 години", коментира кметицата и добави:

"Днес е много важен ден за София и за нашия град, защото се реализира план, заложен преди 48 години. Десетилетия са трябвали да се започне истинското разширение, за 10 години построихме над 38 км метро. До вчера имахме 2 линии на метрото, които се пресичаха, а днес имаме цялостна мрежа, на която само й предстои разширение. Това е изключителен успех за всички нас. Днес трябва да поздравим хората, които работиха в продължение на години под земята."

 

Ключови думи

Коментари

Влади Кирилов's picture
Влади Кирилов
Нркадърник

защп уважаемата кметица

не се концентрира върху тротоарите в гр.София, състоянито на които, с малки изключения, са както по времето на съюзническите бомбандировки през 1943 година? И които са опасни не само за възрастните граждани на София , но и за далеч по-младите им съграждани..........
Колю Колев's picture
Колю Колев
арсений

Не тротоарите, овцо!!! Нашият

Не тротоарите, овцо!!! Нашият проблем се казва Русия!!! Няма просперираща държава в света близка с Кремъл!!! Оставка И за Радев!!!!

Червените лайномети

да опънат палатки и на линиите на метрото! Само така ще свалят ББойко!

оставка!

Оставка!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.