ВМРО пледира за президентска република. Това обяви председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, като така обясни защо от партията на вицепремиера Красимир Каракачанов поставиха вчера като условие за подкрепата си за проекта за нова конституция и увеличаване на правомощията на държавния глава (в частта законодателна инициатива, ако остане предложението на ГЕРБ такава да имат съветите на прокурори и съдии при разделяне на Висшия съдебен съвет - б.р.).

Според председателката на ПГ на ГЕРБ за повече информация по темата с президента и ВМРО въпросите трябва да се насочат към ВМРО. Съпредседателят на групата на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов коментира пред Клуб Z, че въпреки че от 10 години ВМРО смята, че трябва да се промени формата на държавно управление от парламентарна към президентска република, с измененията в основния закон от партията му предлагат само правото на законодателна инициатива. "Даваме само малък обем правомощия на държавния глава", допълни. "Президентска република" няма да е условие за подкрепата на воеводите за прекарването на проекта на ГЕРБ. Веселинов посочи още, че по някои от поставените вчера условия може да се дебатира и те да отпаднат.

Дариткова бе гост в сутрешния блок на бТВ, след като преди ден започнаха консултациите за подкрепа за 120 подписа, за да се внесе проектът на ГЕРБ за нов основен закон и така да започне събиране на подкрепа за свикване на Велико народно събрание. Както е известно, от ВМРО първо дадоха принципна подкрепа, а после поставиха шест точки като условие, като сред тях е и връщането на задължителната казарма. Според Дариткова темата за президента и правомощията му била повдигната от ВМРО по време на срещата вчера.

"Не сме поемали ангажимент в записването им в първоначалния вариант за 120 подписа. След това, когато започнат дискусиите, предлагаме наистина да се търси отговор дали е възможно да се впишат такива текстове. Не сме поемали ангажимент да запишем всичко", остави вратичка Дариткова.

По думите й "процедурата предполага да започнем разговори по детайлите, след като проектът събере 120 подписа". Чак след това щяла да се прави "широкоекспертна дискусия".

"Имаме чувствителност към всички критики. Ще се съобразим и с някои от предложенията на нашите партньори", заяви Дариткова, като не каза с кои точно.

Така например преамбюлът на конституцията в проекта на ГЕРБ бил "съзнателно пропуснат" - "защото смятаме, че трябва да се напише, когато се приемат текстовете от Великото народно събрание - за да видим какво ще е окончателното съдържание".

В ГЕРБ не се притеснявали от служебно правителство - заяви и днес Дариткова.

"Смятаме, че наистина рестарт на държавата не може да се получи чрез служебно правителство, което е основна цел на президента."

"Нямаме притеснения от служебно правителство, защото при последното такова на Румен Радев ние спечелихме изборите. Нямаме тревога - социологическите проучавания сочат, че въпреки всичко сме първа политическа сила", заяви шефката на ПГ на ГЕРБ.

Тя категорично не можела да се съгласи с квалификациите "дискредитиран" по адрес на парламента. 

"Така както ние смятаме, че имаме законно избран президент, който за съжаление не познава конституцията, така и Народното събрание е законно избрано и представлява всички граждани", заяви тя.

И допълни, че управляващите имали... мнозинство в парламента - което предполага, че имат 120 депутати (а сега търсят 120 подписа).