Българските компании продължават да съкращат работници и да ги пускат в неплатен отпуск. Продължава и намаляването на заплати в отделни сектори. Това показва поредното проучване на Националния статистически институт сред над 3700 предприятия с над 230 000 служители в тях. 

Обобщените резултати показват, че 13% от фирмите са пуснали работници в неплатен отпуск само за юли. Други 8% пък направо са съкратили или уволнили свои служители. Прави впечатление, че продължава да има случаи, в които се преминава към непълно работно време, докато цели 10% от компаниите са преминали към дистанционна форма на работа през последния месец. 

Сравнително малко са обаче тези, които са намалили заплатите. Според данните до тая мярка са прибегнали едва 3% от работотдатели. Тези резултатите са сравнително добри, имайки предвид, че в началото на кризата тези цифри бяха двойно по-големи. 

Една трета от всички изследвани компании обаче признават, че през юли са имали намаление на приходите от продажби на стоки или услуги и то сравнение с предходния месец. За 47% от фирмите промяна не е имало, докато едни над 18% пък отчитат увеличение (спрямо юни). 

Очаквано - разпределението на загубите по икономически дейности показва, че най-тежко ударени са секторите на "Културата" и "Търговията, транспорта и рестораньорството", съответно със спадове от по 44,6% и 37,6%.