Беларуската опозиция е готова да преговаря с режима на Александър Лукашенко.

Това обяви днес кандидатът на опозицията за президент Светлана Тихановска. Тя участва дистанционно в извънредно заседание на Комисията по външна политика на Европарламента в Брюксел и говори от Литва, където получи убежище.

ЕС не признава резултатите от вота в Берарус, които според официалните данни са спечелени убедително от Лукашенко. Той е на власт неизменно от 1994 г.

„Обявявам готовността ни да преговаряме с властите. Готови сме да номинираме преговарящите. Готови сме да обсъдим посредничеството на международните организации за диалога“, каза Тихановска.

Тя настоя за незабавно освобождаване на всички политзатворници в родината ѝ, както и за прекратяването на насилието и заплахите от страна на властите и силовите структури.

Беларуската революция е уникална по рода си, каза още Светлана Тихановска:

„Тя не е политическа. Тя не е нито проруска, нито антируска. Не е нито проевропейска, нито антиевропейска. Това е демократична революция. Това е стремеж на народа да реши сам за себе си. Стремеж свободно и честно да избира ръководителите си и да реши сам своята съдба.

Това не е насилствена революция, а мирен стремеж на народа към достойнство и свобода, към самоопределение и достойнство.“

Тихановска отправи призив всички страни по света да уважават правото на самоопределение, суверенитета и териториалната цялост на Беларус.

„Беларус е част от Европа – културна, историческа и географска. Ангажирани сме с нормите на международното право. Беларусите показаха, че волята им няма да бъде пречупена. Беларуският народ заслужава нещо по-добро. Европа също заслужава“, завърши противник номер 1 на Лукашенко.

Евродепутатите от външнополитическата комисия проведоха и дебат за ситуацията в Беларус. С малки изключение всички бяха единодушни, че натискът върху режима в Минск трябва да се засили, че са необходими санкции, но също така и диалог с Русия, която е главният съюзник на Лукашенко.

Вместо върховния представител по външната политика Жозеп Борел участва генералният секретар на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) Хелга Шмид.

„ЕС има нужда от европейски „Закон "Магнитски“, смята белгийката Хилде Ваутманс от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ).

ЕС обаче има нужда от стратегия, в случай че ситуацията в Беларус не се промени, включително и при по-нататъшни разговори с Русия.

Според Тиери Мариани от крайнодясната група „Идентичност и демокрация“ (ИД), макар санкциите да са необходими, те никога не са били сериозен инструмент. Забраната за пътуване или замразяване на сметките не променят ситуацията. И едва ли някой в тази зала вярва в обратното, изтъкна французинът.

Полският консерватор Яцек Сариюш-Волски остро нападна Европейския съвет, който преди седмица реши да наложи санкции срещу управниците в Беларус. Според евродепутата Съветът изобщо не е споменал за Русия и по този начин не е забелязал „слона в стаята“.

А Русия също трябва да бъде наказана заради намесата си в Беларус. Този вид намеса ѝ излиза много по-евтино от една военна интервенция. Сариуш-Волски предложи ЕС да изключи напълно Русия от финансовата си система.

Радикални левичари на амбразурата

Намериха се и защитници на режима в Минск. Това бе испанецът Ману Пинеда от радикалната Европейска обединена левица-Северна зелена левица (ЕОЛ-СЗЛ). Той започна с това, че Беларус е част от „източно партньорство“, което би трябвало да бъде мост между ЕС и Русия. Но сега Европа следва политиката, диктувана от Белия дом в САЩ.

„ЕС уж проповядва мултиратерализъм, но сега подкрепя намеса“, констатира Пинеда.

На подобно мнение бе и необвързаният гръцки евродепутат комунист Костас Пападакис.

„Хората плащат с кръвта си за вашата намеса – в Сирия, в Ирак, в Украйна, във Венецуела и другаде. Всичко е състезание между монополите за пазарите. В Беларус искат да контролират енергийния пазар“, каза той.

И похвали народа на Беларус, че за разлика от Балтика досега не е позволил намеса отвън.