Изразена политическа воля за събиране на нужните 120 гласа за внасяне на проект за нова конституция и стартиране на процедура за свикване на Велико народно събрание - така председателката на Народното събрание Цвета Караянчева обобщи резултата от проведените консултации с НФСБ по темата. Преди това среща имаше и с ВМРО, от която изводът бе същият - политическа подкрепа за нова конституция - но след като представеният от ГЕРБ проект бъде редактиран - и събиране на 120 подписа, откъдето да започне дискусия за Велико народно събрание.

Изводът от политическите заявки на частите от "Обединени патриоти" - те плюс ГЕРБ имат общо 116 депутати и за да бъде официално внесен проект за нова конституция, са нужни само още 4 подписа. Това при положение, че и ВМРО подпише след редакции.

Днес трябваше да се проведе среща с независимите депутати в 44-тия парламент - общо 9 души, част от които често подкрепят инициативи на властта. Но разговорът се отлага - нужно е още време въпросните народни представители, които имат отношение към коалиционното управление, да се запознаят с предложенията за нов основен закон "и да вземат своето решение за подкрепа", стана ясно от думите на Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ. 

Сред 9-имата независими, 6-има са от "Атака", която бе част от "Обединени патриоти". 

Срещата ГЕРБ-НФСБ: "В тези тъжни времена идва време за велики дела и Велико народно събрание", заяви Валентин Касабов.

Консултации с "Воля" ще има преди старта на новия парламентарен сезон на 2 септември. Дали ще се проведе разговор с ДПС предстои да се разбере - движението ще заседава също в първия ден на септември. Ръководството на БСП отказва преговори с ГЕРБ. Позициите на опозиционните партии са ключови, тъй като внасянето на искане за свикване на Велико народно събрание изисква 120 парламентарни гласа, но приемането на това решение изисква минимум 160 гласа. ГЕРБ и "патриотите" ги нямат. 

Караянчева благодари на партньорите в управлението от "Обединени патриоти" и заяви: 

"Този проект не е на ГЕРБ, този проект е политическа воля, покана за разговор, и се радвам, че имахме конструктивен диалог и съгласие за подкрепа", каза Караянчева.

Валентин Касабов от НФСБ обяви, че "в тези тъжни времена идва време за велики дела и Велико народно събрание", разговорите по същество предстоят. Прогнозата му е, че още на 2 септември нужните 120 подписа под проект за нова конституция могат да бъдат събрани.

И НФСБ, и ВМРО, както стана ясно на първата среща, имат свои предложения за редакция в проекта на основен закон, на които държат. От партията на Валери Симеонов изброиха запис в нова конституция за това, че България е еднонационална държава, официален език е българският и православието е официална религия, както и въвеждането на образователен ценз за гласуване. По-рано Искрен Веселинов от партията на Красимир Каракачанов каза, че с ГЕРБ е постигнато съгласие новата конситуция да има преамбюл - какъвто сега има в основния закон, в предложения от партията на Бойко Борисов документ няма, а редица експерти вече заявиха, че това противоречи на конституционната практика въобще.  

Преговорният екип на ГЕРБ - Даниела Дариткова, Цвета Караянчева, Менда Стоянова (от ляво на дясно).

В изявление след консултациите Веселинов декларира, че ВМРО като партньор няма как да не подкрепи предложението за нов основен закон и свикване на Велико народно събрание. Подчерта, че партията му има своите предложения и ще ги отстоява, като освен за преамбюл, ще се настоява за дефиниране на герба на България, подчертаване на единството на нацията, което трябва да се засили в основния закон. 

От ВМРО повториха идеи, които искат да залегнат в конституцията, представени още когато от ГЕРБ заговориха за Велико народно събрание чрез премиера Бойко Борисов. Например - ако от ГЕРБ настояват съветите на прокурори и съдии да имат право на законодателна инициатива, както предлагат, то това да се ограничи само до проекти, засягащи работата на съдебната система. И второ - да има възможност и президентът на държавата в определени случаи да внася законопроекти (сега законодателна инициатива имат само депутатите и Министерския съвет, като единственото изключение е, че президентът има право да предлага промени именно в конституцията - б.р.).

В консултациите от страна на ВМРО участват депутатите Искрен Веселинов и Юлиян Ангелов.

Искрен Веселинов пак постави на дневен ред въвеждането на образователен ценз за участие в избори, както и въвеждането на задължително гласуване, даване на възможност със закон да се въведе отново задължителна военна служба и т.н. Други предложения на ВМРО са нови текстове за гарантиране на правата на българските общности зад граница. Както и фиксиране на брака като съюз между мъж и жена, по която тема между управляващите в момента нямало разногласия.

Дариткова подчерта, че работна група вече прави редакции на проекта за нова конституция, който ГЕРБ представи (и чието авторство все още не е съвсем ясно - б.р.).

Председателката на депутатите от ГЕРБ даде да се разбере, че консултациите за подкрепа на решение за свикване на Велико народно събрание и проект за нова конституция са в началото си, а амбицията е към 2 септември да бъдат събрани 120 подписа. В следващите минимум 2 и максимум 5 месеца, какъвто е конституционният срок за разглеждане на проекта в пленарната зала, ще се търси съгласие на поне 160 депутати, каквато е процедурата. 

След обявената от Веселинов принципна подкрепа на ВМРО за внасяне на проект за нова конституция и опит за свикване на ВНС - в присъствието на Дариткова, от пресцентъра на партията на Каракачанов дойде съобщение, в което се казва, че няма да има подкрепа за проекта на ГЕРБ, ако в него не залегнат шестте предложения, споделени през миналата седмица от лидера и вицепремиер, а именно: 

  • Образователен ценз
  • Задължително гласуване
  • Гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин
  • Връщане на наборната служба
  • Гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена
  • Президентът да има право на законодателна инициатива и искане на вот на недоверие

"Единственият консенсус с ПП ГЕРБ по време на консултациите днес бе относно преамбюла на конституцията, който предложихме, извън него другите неща останаха отворени за дискусия", заявиха от ВМРО във въпросното съобщение.