Намеренията на собственика на емблематичния за столицата хотел "Рила" той да бъде съборен срещнаха сериозен отпор в столичната администрация. Оттам са категорични: никакво разрушаване на сградата и никакво изграждане на "нови агресивни" обеми. Стигна се и до писмо - своеобразен протест от зам.-кмета по културата и образованието Тодор Чобанов до главния архитект на София Здравко Здравков.

Както Клуб Z писа, през 2018 г. хотелът смени собственика си, като индиректни връзки сочат, че той на практика е попаднал в ръцете на издирвания от Интерпол Евелин Банев-Брендо. Още тогава се заговори, че новият собственик смята да построи нова 10-етажна сграда с височина до 42 метра. Изпратено бе официално питане до тогавашния районен кмет Мария Ачкова, но Ачкова се противопостави на плановете. 

През юли тази година новият кмет на район "Средец" Трайчо Трайков алармира, че отново има планове за събарянето на хотела, като вместо него в петното се построи 11-етажна сграда за жилищни нужди, която ще има търговска и административна част. Задачата по изготвянето на проекта е възложена на едно от най-големите архитектурни бюра у нас, реализирало много от емблематичните сгради в столицата - "Ателие Серафимов архитекти".

Проектът

Проблемът обаче не е в архитектурното изпълнение, а във факта, че хотел "Рила" се намира в сърцето на археологическия резерват на столицата. Още през миналия месец от районното кметство изложиха тези си съображения в писмо до архитект Здравков.

Междувременно собственикът "Рила център" е внесъл инвестиционното си намерение в направление "Архитектура и градоустройство", като по думите на зам.-кмета Чобанов в него не е предвиден режим за опазване на археологическите находки в района. Чобанов изпрати дълго писмо до Здравков, което публикува и в личния си фейсбук профил и в което изброява цялата сложна мрежа от режими за опазване по отношение на защитените територии на недвижимото културно наследство в квартал 398, където е разположен хотелът. В изложението си той описва всички находки, на които са се натъкнали строители и експерти още през 60-те години на миналия век, в т.ч. дворец от епохата на Константин Велики в основите на зданието.

Чобанов се позовава и на чл. 18 от конституцията, според който "археологическите резервати, определени със закон, са изключителна държавна собственост". И посочва, че "археологията на ИАР "Сердика-Средец" е изключителна държавна собственост и възложители и проектанти трябва да имат предвид, че тя задължително трябва да бъде запазена и експонирана така, че да й е осигурен широк обществен достъп".

"Предлагам на експертния съвет на направление "Архитектура и градоустройство" да санкционира и да не одобри представения проект за изграждане на нова многофункционална сграда в най-наситената с обекти на недвижимото културно наследство част в сърцето на София", настоява заместникът на Фандъкова.

Мнението си Чобанов повтори и днес, гостувайки в ефира на бТВ.

"Ще направим всичко възможно хотел "Рила" да не бъде разрушен и да не бъдат изграждани нови агресивни обеми в историческия център на столицата", заяви.

По думите му самото изграждане на хотела е било грешка.

"Местната власт е в много силна позиция, защото сградата се намира в археологически резерват, който е изключителна държавна собственост, т.е. всичко, което е на подземно ниво в тази част на центъра, е в ръцете на държавата с много силни законови режими", посочи Чобанов в отговор на въпроса няма ли "вратичка", при която инвеститорът да надделее при реализиране на намерението си.