"Тълпата нападна майка с две деца...

Говорим за една типично животинска проява спрямо една жена, която е в правото си да мине през кръстовището. Това са 200-300 души, по-голямата част платени. Господарят е в Дубай, има и други господари.

Страшното е, когато стадото решава и в един момент се вземе за глутница."

Около тези аргументи изгради днес изказването си пред Нова тв Валентин Касабов - депутат и зам.-председател на НФСБ.

"Крайно време е собственикът - овчарят, да размаха тоягата и да вкара стадото в кошарата!", заяви той.

На уточняващ въпрос обяви, че "овчарят" е премиерът и цялата държава, а протестиращите не могат да продължават "да насилват малки деца и майките им".

Припомняме, че става дума за случая, при който жена с двете си деца в колата, плюс мъж на предната седалка, опита да премине през хората, препречили бул. "Ситняково" в София. Даде газ, въпреки че пред автомобила имаше хора. Те я спряха, стигна се до сблъсъци, а стъклата на автомобила бяха потрошени. Имаше арестувани, а при гледането на мярката за неотклонение на един от тях съдът постанови, че жената и сама е поставила под риск децата си с опита да премине през гражданите, блокирали кръстовището. 

Касабов бе поканен в телевизията, за да коментира началото на консултациите за нова конституция, които ГЕРБ започва днес именно с разговор с "патриотичните" фракции.

Когато "майките скочиха" от "Системата ни убива", им се давали "по сто и пидисе - двеста лева на вечер", заяви народният представител. Обяви още, че всички агенции са платени и лъжат, като дават около 60% одобрение на националните протести, които текат 48-и ден.

"С много пари може да си поръчате каквото искате", разясни той.

На забележката на водещия Виктор Николаев, че така твърдят и "Галъп", и "Алфа рисърч" и други, отговори с "така де, така де"... И напомни, че е "все пак и разследващ журналист".

А за конкретиката - имал отговор кой е платил на тези социолози, но не е добре да го каже.

"Патриотът" изтъкна, че в началото на август по поръчка на партията му имало направено социологическо изследване (явно вече честно) за вътрешна употреба и то дава на "Обединени патриоти" "межу 5-6 процента" при избори.

А по повод предмета на разговора - новата конституция, Касабов изтъкна, че не бива да се дават повече правомощия на президента (каквато идея представи ВМРО - предлагайки да се запише законодателна инициатива на държавния глава - б.р.).

Президентът тръгна срещу светиите на българския народ, каза Касабов и нарече държавния глава "нек'во голямо недоразумение".

"Представете си в тази обстановка президентът, който и да е той, с големи правомощия и с манталитета на Радев - какво ще се случи? Гражданска война, ще се лее кръв! Много е опасно."

Запитан как гледа на другите идеи за конституция - представени от ГЕРБ, разследващият журналист Касабов отбелязва след кратко замисляне, че "намалява мандатът на прокурора" (всъщност на всички от т.нар. Трима големи, б.р.).

И пресметна: 

"Разлика 2 години - за един свестен главен прокурор, какъвто е сегашният Гешев, е достатъчно, за да се справи със задачите."

На моменти депутатът каза, че говори в лично качество - не се разбра докъде.

Така излезе, че "Обединени патриоти" са и за сумиране, а не на кумулиране на наказания, както е в Америка. Това би било истинска революция в правната ни система и естествено ще доведе до присъди от стотици години.

Отбеляза и още нещо - да няма давност за приватизационните престъпления - любим лайтмотив на прокуратурата (който също е вероятно напълно нереализируем, поне не и в Европа, б.р.).

А как ще се намерят нужните 160 гласа за свикване на Велико народно събрание, щом ГЕРБ и "патриотите" имат 116 гласа общо?

От НФСБ с ДПС въобще не си говорят и там може ГЕРБ да говори. По-скоро Касабов изненада публиката, че разчитат на опозицията в БСП (официалната позиция на левицата начело с Корнелия Нинова е, че няма да участва в консултации с властта за предложените промени в конституцията. В средата на септември в БСП предстои пряк избор на нов лидер на партията, на който Нинова ще се бори за нов мандат, като се очаква двубой с Кирил Добрев. Има и други кандидати за председатели - б.р.).