Европейската комисия одобри заем за България в размер на 1 млрд. евро за финансирането на схемата, станала известна като "60/40". Това съобщиха днес от офиса на институцията в България. Решението идва в отговор на поискване на кредита от властите в София. 

Помощта идва по програмата SURE, която има за цел да помогне на държавите-членки в справянето с преките последствия от коронавирусната криза върху икономиките. Днес Комисията одобри общо над 80 млрд. евро за 15 държави по схемата. 

Окончателното одобрение обаче ще бъде дадено от Съвета на Европейския съюз. България на практика ще получи толкова, колкото е отделила за своята схема в подкрепа на заетостта - милиард лева, въпреки че към момента изхарчените пари са по-малко от 200 млн. лв. Все пак в програмата "60/40" настъпиха сериозни промени, нейният обхват беше разширен и се очаква в следващите месеци да достигне до повече фирми и хора. При всички положения кредитът е изгоден от гледна точка на бюджетната позиция, точно преди решението за тегленето на нов дълг от международните пазари. 

Иначе - програмата SURE предполага финансиране в размер на над 100 млрд. евро, които ще бъдат набрани от пазара под формата на дълг за Комисията. За целта всички членки на блока ще издадат гаранции в размер на поне 25 млрд. евро. Нашето участие е със скромните 107 млн. евро. 

"Трябва да направим всичко по силите си, за да запазим работните места и нашия поминък. Днес отбелязва важна стъпка в това отношение: само четири месеца след като предложих създаването му, Комисията предлага да предостави 81,4 милиарда евро по инструмента SURE, за да помогне за защитата на работните места и работниците, засегнати от пандемията Covid-19 в целия ЕС. SURE е ясен символ на солидарност в условията на безпрецедентна криза. Европа се ангажира да защитава гражданите", обяви днес Урсула фон дер Лайен - председател на ЕК.