Австрия предприе действия за изгонване на руски дипломат, заяви говорител на австрийското външно министерство, след като се появи информация, че дипломатът е обвинен в икономически шпионаж, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Причината е, че неговото поведение не съответства на Виенската конвенция", каза говорителят, имайки предвид международния договор, който урежда правата на дипломатическите мисии. Той отказа да даде повече подробности.

Според австрийското издание "Кронен цайтунг" тайните дейности на дипломата станали известни, след като австриец, работещ за технологична компания, признал, че е шпионирал и предавал сведенията на руснака.

Преди два месеца при друг случай пенсиониран австрийски полковник от армията беше осъден на три години затвор за шпионаж за Русия.

За разлика от други западни страни, Австрия традиционно се стреми към близки отношения с Русия, която доставя значителни количества природен газ за Западна Европа през разпределителен център близо до Виена.

Голям брой руски дипломати са базирани в австрийската столица като представители на страната си в организациите на ООН и в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Русия реагира на експулсирането, давайки да се разбере, че в отговор ще изгони австрийски дипломат. Нашето посолство вече съобщи за традиционния ни принцип за реципрочни действия. Така или иначе, разбира се, ще бъде отговорено, каза по случая говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.