Беларуската милиция е задържала в Минск двама членове на Координационния съвет на опозицията, предаде днес ТАСС.

Агенцията назова задържаните като Олга Ковалкова и Сергей Дилевски, позовавайки се на пресслужбата на съвета.

Говорителка на вътрешното министерство е заявила, че двамата са задържани в рамките на административно дело, но не е уточнила за какви нарушения става дума, посочва ТАСС.

На страницата на Ковалкова във фейсбук се съобщава, че властите ги обвиняват в организиране на неразрешен митинг.

Ръководството на съвета заяви, че  на Ковалкова и Дилевски ще бъде оказана максимална правна помощ.  

Павел Латушко, член на Президиума на Кординационния съвет на опозицията, съобщи също, че колежката му Лилия Власова е била извикана за разпит в Следствения комитет.

Координационният съвет не знае къде се намират Ковалкова и Дилевски и смята действията на властите спрямо тях за незаконни, каза пред ТАСС Максим Знак, член на Член президиума на съвета. 

Тихановска се надява да започне скоро диалог с властите

Отделно днес беларуската опозиционна кандидатка за президент Светлана Тихановска, която поведе най-голямото предизвикателство срещу 26-годишното управление на Александър Лукашенко, изрази надежда, че диалог с властите ще започне скоро. Тя каза това в интервю за полския вестник "Газета виборча", цитиран от Ройтерс.

“Целта на Съвета е да води диалог със сегашните власти. Надявам се този диалог да се състои скоро. Обаче първото условие е освобождаването на политическите затворници”, каза Тихановска в публикуваното днес интервю.

Ройтерс припомня, че Тихановска е нова в политиката и е изплувала като консенсусен кандидат на опозицията, след като на по-известни фигури, включително на съпруга ѝ, хвърлен в затвора, беше забранено да се явят. Тя замина за съседна Литва след гласуването на 9 август. 

Тя каза, че няма да се кандидатира пак, ако бъдат проведени нови избори, но очаква, че съпругът ѝ би могъл. Тя добави, че по-скоро би работила в правозащитни организации..

“Много рано е да говорим за гова. Главната цел е нови избори”, каза Тихановска.