И през 45-ия ден на протести срещу правителството трите палаткови лагера останаха - на Ларгото, на Орлов мост и до Софийския университет.

В 19 часа в Триъгълника на властта започнаха да се събират хората, които продължават да настояват за промяна във властта. Непроменени остават исканията -  оставка на кабинета и на главния прокурор.

Снимка БТА

В началото на протеста участници донесоха играчки джипчета  - подарък за премиера Бойко Борисов, за да "има на какво да се вози премиерът и след като подаде оставка, и да може да продължи да открива пътища към себе си".

Протестиращите запалиха и свещи пред Министерския съвет, за "да прогонят тъмнината". Инициативата беше наречена "Да запалим свещ, за да разцепим мрака". Свещите, които бяха поставени пред краката на полицаите, създадоха своебразна раздителителна линия.

 
Снимки Клуб Z

 

По-рано днес "Отровното трио" разкритикува действията на паметника Шипка, откъдето беше спуснато знаме с надпис "Оставка".

"Не сме съгласни паметници като Шипка и честване на подобни национални празници да бъдат осквернявани с партийна политика. Според нас това е партийна политика и трябва да бъде избегната. Това по-скоро е насочено в друга посока. Опитват се по някакъв начин да осквернят протеста и празника. По-скоро го отдавам на това", коментира адвокат Николай Хаджигенов по Би Ти Ви.

При честванията на Шипка четирима мъже и една жена се барикадираха на Паметника на свободата. Те пуснаха знаме с надпис "оставка". Наложи се да бъдат изведени принудително с полиция. На излизане от монумента задържаните не се обозначиха като привърженици на нито една политическа сила или движение.

На протеста Хаджигенов призова на 2 септември да се стекат недоволни от властта от цялата страна, като си носят домати, с които да замерят парламента.. От 8 часа пред бившия партиен дом е насрочено "Велико народно въстание", припомни той.

"Оставка, г-н Борисов, не означава да оставате", напомниха протестиращите.

Малко преди началния час на протеста на възрастна жена ѝ  прилоша и се наложи на мястото да пристигне екип на Спешна помощ. 

И контрапротест на бул. "Ситняково"

На бул. "Синтняково" в близост до посолството на Румъния се събраха около 40 контрапротестиращи, съобщи БНР. Там събитието беше насрочено за 20,30 часа.

"Жива гражданска стража против блокадите в София и против насилието над жени и майки".

Така събралите се определиха поредната си демонстрация след инцидента преди дни, в който беше счупено стъкло на кола, опитала се да мине през блокадата.

Те поискаха оставката на Румен Радев защото, че държавният глава според тях е противопоставил един срещу друг хората.

Скандираха "Оставка, Радев", "Изчезвайте от Орлов мост", "Вън катуните от София", "Яйцата на пазара, не по сградите".

Събралите се не блокираха кръстовището при посолството.

Контрапротестиращите планират голям митинг през следващата седмица. Очакват разрешение от общината, защото били законно протестиращи, а демокрацията означавала закон.