Вече 40 дни протeсти и все по-осезателно се усещат няколко липси. Липсват няколко оставки, няколко милиарда и батко.

Оставките и милиардите ясно, но къде е батко?

Не онзи, онзи си е в джипката. От време на време го прибират, ма той пак успява да им избега и пуска лайфа от джипа. Не им завиждам на НСО-то. Тамън се приберат в София, седнат да пият едно кафе и айде пак юруш да търсиш шефа из магистралите. Добре, че магистралите са две и половина, та бързо го намират и пак го прибират за по ден-два. Вие представяте ли си, ако бяхме Индия? Докато намерят джипката, ще му изтече мандатът. Проблем!

Другият батко, оня с кафетата и сараите, също се показа. Верно, иззад храстите и не можеше да говори, но пак е нещо. Ако бях по конспирациите, бих предположила, че е умрял и от време на време подпират мумията му до някой розов храст, че да се респектира народът.

Гешев още не е повишен в батко, макар че се старае много човекът. Но и него го виждаме, при това винаги на местопрестъплението. Откакто обяви, че президентът готви държавен преврат, прави всичко възможно да разплете случая. Оня ден иззе казан за компоти, вчера откри убиеца на 400 декоративни рибки, утре като нищо ще хване кой пикае в асансьора на блок 438 в "Младост 4". Какво общо има това с държавния преврат ли? Ами и аз не знам, обаче съм сигурна, че накрая ще го навържат. Като в телевизионен сериал – дето в началото става страшно престъпление, после един по един всеки от уж мирните и симпатични герои се оказва възможният убиец, а накрая се оказва, че главният герой е чисто луд и гони себе си.

За баш батко питам, за Пеевски. Кой го е виждал за последно? Добре ли е, спи ли добре, завива ли се? Заплатата взима ли си я, стига ли му? Последно чухме, че един стар опел има на свое име и всичко останало е на майка му. Не помня колко стар беше тоя опел, да не би да е оня, първият, на самия Адам Опел отпреди 150 години? Защото, ако е бил негов и го е продал, можем да си обясним откъде са парите за даренията в болници, дето ни ги съобщаваше всеки ден с тържествен тон Нова телевизия.

Между другото днес четох много интересна статия за заплатите на някои лекари. Управителите на няколко болници в България взимат по над милион годишно – две в Русе и една в София. По около 200-300 000 годишно пък взимат директорите на болници, за които иначе често чувам да събират с есемеси пари за чаршафи, лекарства и лечение на пациенти.

Разбира се, сега да не решите, че всички шефове на болници са чак толкова кадърни, та да взимат между 20-30 и 100 хиляди лева месечно? Не, например в иначе доста реномираната сред софиянци „Исул“ заплатата на директора според тази статия е около 4000 лева, което е направо неприлично прилично за България и честно казано ниско за такава позиция. Това чак толкова различно заплащане в болниците не засяга, разбира се, целия сектор. Да не си помислите. Медицинските сестри са мизерно неплатени навсякъде. Може би на това се дължи отливът на сестри и напливът на директори, как мислите?

Далеч по-справедлив е въпросът  с парите във висшите учебни заведения. И за тях излязоха статии. Значи, директорът на прочутия Югозападен университет взимал 16 000 лева месечно, докато на Софийския – малко над 2000. Ще се запитате защо? Ами образованието също е икономически продукт и плащането зависи от това, има ли кой да ти го купи. СУ какво произвежда? Дървени философи и протестъри. А Югозападният? Това Пеевски, това Гешев, това цялото ДПС – цветът на нацията с две думи се е пръкнал там. Как да не го позлатиш този ректор? А и преподавателите в Югозападния също взимали колкото него горе-долу. С малки различия само - той 16 000 месечно, те под 16 000 годишно, ама важна е общата картина. Неслучайно Югозападният, тази самотна брънка от родна бръшлянова лига, посочва сред най-значимите си възпитаници още Каракачанов, Сашка Васева и Илия Луков.... Все състуденти на Пеевски, може би пък знаят къде е, мяркали са го на годишни сбирки на възпитаниците...  

Ако не са, може би е време да го обявим за издирване? Общонационално, защо не и международно? Има организации, които се занимават с изчезнали хора, има Интерпол, ФБР, ако се наложи, че даже и КГБ. Все някой ще го намери. Представете си, че си е ударил главата и е загубил паметта си? Няма ли да му помогнем поне с по един есемес? Може би трябва по телевизията да пускат всяка вечер любими негови кадри, музика, филми, за да се възстанови, ако гледа и да си спомни поне Кой е. Ако и това не помогне, можем да го подмамим като Хензел и Гретел с трохички. Но трохичките трябва да са от нещо, което обича. Например банки. Сигурна съм, че ако държавата пак си вкара всичките пари в една банка, до месец-два ще се появи и ще я хапне. Само търпение.