Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Германският политик Клаус Ернст (р. 1954 г.) е депутат в Бундестага от Лявата партия. До 2004 година роденият в Мюнхен Ернст е член на ГСДП. Той е депутат вече 15 години и в момента председателства важната парламентарна Комисия по икономика и енергетика.

Клаус Ернст

Г-н Ернст, като заместник-председател на Парламентарната група за приятелство с България, Молдова и Румъния навярно следите събитията в България. Посещавате ли редовно страната?

През този мандат съм пътувал два пъти до България. За съжаление поредното ми посещение пропадна заради пандемията. Но следя редовно събитията в страната – чрез медиите и чрез свои неофициални контакти.

А как виждате сегашните проблеми на България?

Най-големият проблем е корупцията и пълзящото демонтиране на правовата държава и разделението на властите, до което води автократичното поведение на министър-председателя. Пред ЕС той се представя в най-прекрасна светлина, а в същото време изглежда, че си сътрудничи с корумпирани олигарси. Според медиите, съмнителният главен прокурор Иван Гешев, определен от него, не разследва престъпни афери в лагера на Борисов, а вместо това предпочита да притиска президента Румен Радев, издигнат от друга партия, който освен това критикува Борисов. В една правова държава такова нещо е недопустимо. Тук трябва да се намеси ЕС. Когато се отпускат европейски фондове, на първо място трябва да се следи за върховенството на закона. В противен случай самият ЕС ще носи част от вината, когато – както в България – корумпирани политици си строят вили с пари на ЕС, вместо да ги инвестират за стопанския възход на страната. Разбира се, мониторингът над България трябва да остане, защото положението в страната наистина е сериозно. Дори ако действително има смяна на властта, ние и занапред ще имаме достатъчно основание да наблюдаваме България много внимателно и безкомпромисно.

В България вече повече от 40 дни има улични протести. Знаете ли какви са исканията на хилядите протестиращи? Споделяте ли тези искания?

Със сигурност трябва да се използва възможността за ново начало, която дават едни нови избори. След толкова много години, прекарани в „системата Борисов", хората с основание са се надигнали срещу мафиотските структури, срещу злоупотребата с власт и шуробаджанащината. Но ще трябва доста време, докато се демократизира съдебната система и докато борбата срещу корупцията започне да дава резултати. Защото тази корупция е дълбоко вкоренена в самата система. За да се възстанови върховенството на закона в България, ще са необходими наистина голяма издръжливост, както и  подкрепа от страна на ЕС.

Вие говорите за „мафиотски структури" и за върховенството на закона: има ли Българя проблеми с демокрацията и правовата държава?

Борисов се опитва да запази властта си. Той и приближени нему олигарси контролират медиите. Съдебната система вече не е независима, тя се подчинява на интересите на Борисов и е под негов контрол. Тъкмо по този начин той обезличава демократичните институции и разделението на властите. За разлика от него, хората в България нямат проблем с демокрацията, тъкмо обратното: хиляди излязоха на улицата в подкрепа на демокрацията и правовата държава, рискувайки да станат жертва на полицейско насилие и преследвания. Сега е много важно ЕС да подкрепи този процес. Евросъюзът трябва да настоява за налагането на върховенството на закона и разделението на властите в България. Най-добре ще го постигне, ако продължи с Механизма за сътрудничество и проверка и по този начин придаде допълнителна тежест на исканията на демонстрантите.

"Дойче веле"

Коментари

Бял Полуовес Вожд's picture
Бял Полуовес Вожд
Бял Полуовес Вожд

Найс! А?

Отделни политици от ЕС започнаха да се пробуждат от тежката дрямка.

интерснооо

УЖ "десни" медии,а ударно постват леви комунисти от чужбина,които ни поучават.А защо не управляват тези "левите" другари в техните си държави? Или тука няма значение за вас че е крайно ляв депутат,идеите са ви еднакви на нашите "десни" с левите".Е какви "ДЕСНИ" сте тука другари сини комунисти?!
Колю Колев's picture
Колю Колев
арсений

Бори се жената бе, Светльо:)

Бори се жената бе, Светльо:) Ако оня с каскета барне Огиту за гушката, сиротинката ще остане сал на тоя сайт.... Глаааад:)))
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Я си представете някой наш

Я си представете някой наш депутат да се изкаже по въпроса за вътрешната политика в Германия? Какъв рев, какво чудо ще настане! Да не мислите, че там нямат подобни, макар и по-леки проблеми като тук?

Разбира се, че имат проблеми и в Германия, но...

...такава жестока и нагла корупция няма. В жалките си опити да покажеш, че германците нямат право да се месят се излагаш. Те няма да се месят бе драги. Само ше ви спрат помощите и вие сами ще изплескате на умряло.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.