„Мафията се опитва да вкара България в глух коловоз, опитва се да скрие корупцията, чекмеджетата, записите, беззаконията, рекета зад неграмотните брътвежи за нова конституция.“

Така президентът Румен Радев коментира в познатия си стил отново проекта за нова конституция, внесен от ГЕРБ. Радев говори пред журналисти на Шипка преди словото си по повод 143 години от боевете под върха.

„Предложенията за промени целят единствено печелене на време и бетониране на статуквото...Днешният парламент е нелегитимен, дискредитиран, виждате как партии сменят позициите си за 24 часа. Единственото вярно решение е разпускането на този парламент“, добави държавният глава.

Той не пропусна да отбележи, че единствената цел била печеленето на време и личното спасение на министър-председателя.

„Пътят към конституционни промени минава през незабавна оставка на правителството и на главния прокурор, саморазпускане на парламента и предсрочни избори“, повтори Радев позицията си.

Президентът за отменените официални чествания

Той коментира и че е на Шипка по покана на граждански обединения, без партийни цветове и че държавният глава по традиция бил патрон на честванията.

За тази проява имаше критични коментари, че така се нарушават противоепидемични мерки. Областният управител на Габрово отмени честванията заради пандемията.

„Управляващите повториха срамния сценарий от 3 март, когато целта беше една единствена - президентът да не се качи на Шипка и да не говори. Ако бяха толкова загрижени за здравето на хората, властта нямаше да проведе своите масови партийни струпвания преди няколко седмици“, каза още Радев.

За честванията за националния празник 3 март отново имаше сблъсък на позициите между управляващите от ГЕРБ и президента Радев. Въпреки че все още нямаше обявена официално извънредна ситуация, имаше предписание да се избягват струпвания на големи групи хора и оициалните тържества на Шипка бяха отменени. Радев въпреки това отиде на върха. Председателката на парламента Цвета Караянчева също се оказа там, но по думите ѝ като гражданка.

Президентът отговори и на въпрос за радикалните си призиви.

„Радикалното ми говорене обединява хората срещу мафията. Трябва да спрем с мафията“, смята той.

Скандирания "Мутри вън!", но и освирквания за Радев

Появата на Радев беше съпроводена от скандирания "България" и "Мутри вън!" от привържениците на президента. Имаше обаче и група негови противници, която го освиркаха като си стигна и до кратки пререкания.

Донякъде се повтори ситуацията при посещението на президента в понеделник във Варна.  

Събитието се охраняваше от полиция.

Петима се барикадира върху Паметника на свободата за кратко

Четирима мъже и една жена се барикадираха в Паметника на свободата на Шипка по време на традиционното честване днес. Те пуснаха знаме с надпис "Оставка", предаде Нова телевизия. Наложи се да бъдат изведени принудително с полиция около 13:30 ч.

Това стана пред очите на десетки българи, които чакаха да се възползват от безплатния вход на паметника.

Според бТВ това са били активисти на "Боец".

"Те не се убеждаваха един другиго, че всяко усилие е обречено, както често правим днес"

"Тези поборници за свободата не се питаха дали има смисъл да се борят.

Те не се убеждаваха един другиго, че всяко усилие е обречено, както често правим днес.

Тях не ги блазнеше удобството да бъдат зрители на националната история. Да изчакат събитията. Да четат вестници и да спорят в кръчми и кафенета."

Това каза президентът в словото си пред събралите се да почетат подвига на опълченците.

Ето и цялото изказване на Радев:

Скъпи сънародници,

Скъпи българи,

143 години България цяла гледа Шипка с преклонение. И днес хиляди изкачихте този връх, за да докажете, че достойнството стои по-високо от страха и забраните.

Родината възкръсна на картата на Европа благодарение на победата на Русия над Османската империя. Но именно тук, в августовския зной на 1877 година нашите опълченци доказаха, че народът ни заслужава свободата си.

„Шепата спартанци“, които ще отрежат пътя на аскера към Северна България, са наши сънародници от Русия, днешна Украйна и Молдова, от Румъния и Сърбия. Хъшове, бежанци от въстанията и емигранти от поробена България. Някои дори не са виждали Родината, за която ще дадат живота си.

Тези поборници за свободата не се питаха дали има смисъл да се борят.

Те не се убеждаваха един другиго, че всяко усилие е обречено, както често правим днес.

Тях не ги блазнеше удобството да бъдат зрители на националната история. Да изчакат събитията. Да четат вестници и да спорят в кръчми и кафенета.

Пет века не изтриха тяхното самочувствие на достойни българи и те не чакаха да чуят какво мислят Великите сили за свободата българска. Нито разчитаха на тях.

Те не се надяваха на никакви привилегии и облаги, а някои доживяха дните си в мизерия.

Вековете на робството не угасиха вярата им, че е възможна свободна и справедлива България.

Нашите опълченци не се криеха зад гърба на могъщата армия на Царя Освободител, в очакване тя да донесе тяхната свобода. По тези скали, по тези урви, те воюваха и умираха, отдавайки живота си, но никога не се предадоха. Воюваха и умираха, за да докажат, че народът ни е достоен за свободата и платиха с живота си за тази свобода.

С този несломим дух, с тази вяра в собствените сили, с това единение в делото опълченци и възрожденци възкресиха Отечеството.

С този дух, вяра и единение ще успеем и всички ние, техните потомци, които днес се борим за една свободна и справедлива България!

Поклон пред героите!

Да живее България!