Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отложи сватбата си, която трябваше да се проведе във Франция този уикенд. Причината - когато се върне в Белгия, ще трябва да остане под карантина.

Новината, която първо беше съобщена от белгийския вестник "Льо Соар", по-късно получи и официално потвърждение.

Шарл Мишел и партньорката му Амели Дербаудренгиен имат две деца (председателят на Европейския съвет има и по-голям син от предишна връзка). Сватбеното им тържество трябваше да се състои в събота в Монмейан, село в югоизточната част на Франция, където двойката има къща.

Но този регион е класифициран като "оранжева зона" от външното министерство на Белгия заради висок процент на случаите на коронавирусна инфекция.

Това означава, че бившият външен министър на страната при завръщането си от Франция като младоженец би трябвало да се карантинира. 

Медиите отбелязват, че в качеството си на председател на Европейския съвет той не може да си позволи да стои в карантина. По-рано тази седмица говорител на Европейската комисия заяви на пресконференция, че еврокомисарите, които не спират да пътуват между държавите в ЕС, следват изискванията на здравните власти, когато се връщат в Брюксел.

Това предполага, че след като пристигнат в Белгия, ако са посетили страна от "оранжевата" или "червената" зона, те се самоизолират за две седмици и се подлагат на изследване.