С необичайна откровеност лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун призна, че  международните санкции, пандемията и опустошителните наводнения са навредили на слабата икономика на страната му, предаде днес от Сеул АП. Управляващата партия насрочи редовния конгрес през януари, за да постави цели за развитие през следващите пет години.

Ким обяви първия си петгодишен план за развитие с цели подобряване на енергоснабдяването на Северна Корея и селскостопанското и производственото производство по време на последния конгрес на Работническата партия през 2016 г., първия от 36 години насам.

На срещата на Централния комитет за вземане на решения днес Ким призна икономическите недостатъци, причинени от "неочаквани и неизбежни предизвикателства в различни аспекти и ситуацията в региона около Корейския полуостров", съобщи в четвъртък официалната корейска централна агенция КЦТА.

Според експерти коронавирусът е провалил някои от основните икономически цели на Ким, след като Северна Корея трябваше да затвори границите си, което значително намали търговията с Китай - основния ѝ съюзник и търговски партньор.

В брифинг при закрити врати с южнокорейските депутати в четвъртък разузнвателната агенция на Сеул заяви, че стресът от управлението на държавните дела е накарал Ким нетдавна да делегира част от правомощията си на избрана група от висши служители, включително - на сестра му Ким Йо Чон, която сега е главно участва във формирането на политики спрямо Вашингтон и Сеул.

Миналата седмица Ким уволни премиера си след оценка на представянето на кабинета в икономическата политика. Лидерът каза, че страната е изправена пред двойно предизвикателство - да се справи с COVID-19 и да възстанови загубите от проливни дъждове, които я заляха през последните седмици,  унищожавайки хиляди домове и близо 400 000 декара култури. Ким настоя Северна Корея да задържи границите си затворени и да отхвърли всяка външна помощ.