Бившият съветник на премиера Бойко Борисов по противодействие на корупцията Яне Янев, който е сочен за един от идеолозите на проекта за нова конституция на ГЕРБ, се разграничи от документа на управляващата партия. Според него този проект е "изключително семпъл и повърхностен".

"Аз смятам, че чрез него ГЕРБ целят да се предизвикат дискусия, за да може да се работи по един солиден и истински проект“, заяви Яне Янев пред БНР. 

Преди дни правосъдният министър Данаил Кирилов обяви в интервю, че проектът на ГЕРБ се основава именно на изследване на лидера на РЗС Янев, според чийто анализ имало поне 280 основания за промяна на действащата конституцията. 

"Рестарт може да се случи само чрез нов основен закон. Това, което са представили от ГЕРБ като проект, смятам, че е по-скоро за да се задвижи парламентарната и конституционно регламентирана процедура.

Предполагам, че те имат друг – истински, всеобхватен вариант, съобразен с новите реалности на времето, в което живеем.

Моето мнение е, че, ако само заради тези текстове искат нова конституция, ми се струва нелепо. Проблемите в сега действащата конституция са страшно много - тя е 7 пъти променяна и 70 пъти тълкувана", коментира Янев, който днес е общински съветник. 

По думите му за 30 години по посттоталитарната конституция са се родили серийно производство скандали, институционални и легитимационни кризи. "Те не могат да бъдат решени с тези текстове, които са заложени в проекта на ГЕРБ", добави той.

Според него "има и наши текстове, които са заимствани, но в България политическото плагиатство е нещо сякаш нормално през последните 30 години и затова няма да изпадаме в подробности“, изтъкна Янев.

И отбеляза, че "неща, които целият народ одобрява, в проекта на ГЕРБ не съществуват". А след това изреди:

"Примерно принципът за мандатност! Не може да има селективна мандатност - да речем за президента, за главния прокурор, а да няма мандатност за народните представители, за общинските съветници и за кметовете, които до такава степен вече са втръснали и са безпомощни, че е безсмислено да стоят на тези постове. Има общински съветници, които са по 7-8 мандата. Има и народни представители!

По отношение на конституирането на изпълнителната власт няма нито една конституция в Източна Европа, чието правителство, да речем, както е от нашата конституция, може да бъде отстранявано от 121 депутати, а да бъде избирано от 66 народни представители."

Яне Янев смята, че за ГЕРБ най-оздравителният процес би бил да отиде в опозиция и да види вътрешните си проблеми и проблемите на държавата от опозиционна гледна точка.

Той обаче не би посъветвал Борисов да подаде оставка:

"Не бих го посъветвал за нищо, защото той носи тежкия кръст, бремето и той е гръмоотвод на всички проблеми в държавата през последните 10 и повече години."

Според Янев премиерът не е могъл да се пребори с корупцията и олигархията в страната именно заради основния закон в страната:

"Защото моделът е сбъркан. Тази държава, в която работим, чрез тази конституция няма как да не доведе до такива огромни и тежки корупционни проблеми. Корупцията е функция на това как работи цялата правоохранителна система и съдебната система.

Според вас може ли да си търси някаква отговорност, да речем, на прокурори, на съдии или на следователи, които замазват проблеми, свързани с тежко корумпирани персони?!", обобщи той.