Зоран Заев отново ще бъде премиер, след като неговият Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) се споразумя с Демократичния съюз за интеграция (ДСИ), оглавяван от Али Ахмети, предаде "Политико".

Той беше начело и на предишното правителство, което управлява Северна Македония от средата на 2017 г. до началото на тази година. Не се знае как ще бъдат разпределени министерствата.

Али Ахмети се отказа от предизборното си искане за присъединяване към коалицията - етнически албанец да бъде определен за премиер. СДСМ и ДСИ се споразумяха начело на правителството да застане етнически албанец 100 дни преди следващите общи избори. Талат Джафери от ДСИ също ще остане председател на парламента.

"Убеден съм, че днес направихме добро за всички наши граждани", каза Ахмети на пресконференция и добави, че "това правителство ще бъде най-успешното досега".

Заев сподели, че единственият народен представител от Демократическата партия на албанците също ще се присъедини към кабинета, с което управляващата коалиция ще постигне мнозинство от 62 депутати от общо 120.

СДСМ постигна крехка победа на парламентарните избори в средата на юли, като спечели 46 места в Събранието на Северна Македония - само две повече от консервативната ВМРО-ДПМНЕ. ДСИ, основната етническа албанска партия в страната, получи 15 места.

Предишното правителство на СДСМ и ДСИ спечели международно признание покрай Преспанското споразумение между Скопие и Атина.

Това проправи пътя на Северна Македония към присъединяване в НАТО, а министрите на външните работи на ЕС дадоха "зелена светлина" за стартирането на преговори за влизане в Съюза.

Заев обеща да приоритизира необходимите реформи, за да се присъедини страната към ЕС.

"Ще превърнем тези принципи в съвместна правителствена програма, която ще продължи изцяло да следва пътя, прокаран от членството на страната в НАТО", каза той. "Това е европейският път, пътят на икономиката, справедливостта и равенството."

Новото правителство е изправено пред тежко предизвикателство - пандемията от коронавирус. Първоначално Северна Македония се справяше с епидемията, но решението ѝ да намали ограниченията в края на май доведе до рязък ръст на заразените и смъртните случаи. 

"Общата ни позиция е, че борбата с коронавируса трябва да остане основен приоритет на общественото здраве чрез цялостен и прозрачен подход за управление на здравните заведения и защита на гражданите", обяви Заев.