"За себе си не мога да си отговоря защо тази жена е решила да постъпи по този начин."

Така коментира днес пред БНР инцидента от понеделник вечер на бул. „Ситняково“ криминалният психолог Тодор Тодоров. Тогава кола се опита да премине през блокада, а в отговор протестиращите счупиха предното ѝ стъкло. Вътре в автомобила на задната седалка имаше две малки деца.

Тодоров отбеляза, че не одобрява насилието по никакъв начин, но самият той като родител не би натоварил децата в колата, за да "се бухне в епицентъра на събитията, още повече като е ясно, че нервите на всички са опънати, че има доста високо напрежение“.

"Не мога да разбера кое е това нещо, което ще ме накара да постъпя така, а да не потърся заобиколен път. Защото дори заобиколният път може да ми се окаже много по-бърз, отколкото това да се надявам да мина през голяма група от хора, които в момента така или иначе са с доста повишени нива на тестостерон, примерно. (…)

Аз за себе си не мога да си отговоря тази жена защо е решила да постъпи по този начин. Другото, което мен ме впечатлява, от позицията на глава на семейство и на мъж е, че в колата има и мъж, доколкото разбрах - като че ли го няма в цялата ситуация“, посочи психологът.

 

"Ако наистина е имало опит за преминаване малко насила през протестиращите, тяхната реакция на изнервени и изтощени хора е нормално да не могат да разпознаят кога човекът, който според тях извършва провокацията, има лични подбуди, иска да му се влезе в положението, или пък използва ситуацията, за да обърне общественото мнение срещу протеста. Трудно е", добави той.

Тодоров се спря и на поведението на полицията, която отсъстваше по време на инцидента, а след това от СДВР обясниха, че нямали задъжение да охраняват нерегламентирани блокади. Той поясни, че полицията действа след заповеди, като добави, че искрено се надява да няма съзнателно търсене на увеличаване на напрежението.

"Който сее ветрове, накрая ще пожъне бури", добави Тодоров.

Психологът отбеляза, че идва краят на август, много хора ще се приберат обратно в София и тогава напрежението ще е по-голямо. Процесът може да бъде овладян с адекватни управленски решения.

Тодор Тодоров

„Не бива да се допуска българи да се бият с българи, само и само да се обслужи нечий политически интерес“, подчерта Тодоров.

„Ако се стигне до по-голяма ескалация, това ще се обърне срещу всички, които в момента са изкушени от това да бъдат кукловоди“, смята още психологът.

Запитан естествено ли е конфликтът да се пренася от първоначалната си ос протестиращи - полиция към протестиращи - непротестиращи, Тодор Тодоров отговори:

"Естествено. След като се управлява през страха и паниката."

„Когато дълго време държиш голяма група хора в страх - уж облечено под това, че те е грижа за тях - те не го усещат по този начин, защото гладът е по-силен от страха… Като цяло неизвестността е един от най-силно стряскащите фактори в човешкия живот. Неслучайно ние, хората, предпочитаме познатото зло пред непознатото неизвестно."

"От 13 март ние влязохме в една ситуация на тотална неизвестност, която и към момента продължава. Постоянно има подхвърляния, че ще има нови извънредни положения, че хора ще умират и т. н. Това напрежение, което се трупа вече с месеци, като добавим и последващата икономическа криза – много хора си загубиха работата или пък им предстои да я загубят - някой трябва да е "виновен" за това.

Казвам го метафорично, но ако ти се случват поредица от негативни неща, за които ти нищо не си направил, за да ти се случат, ти почваш да търсиш причините“, добави психологът.