Според съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов идеята на премиера Борисов за свикване на Велико народно събрание и приемането на нова конституция е практическа подмяна на дневния ред на обществото с цел запазването на поста и правомощията на главния прокурор Иван Гешев. Иванов направи изказването си пред сградата на Министерския съвет, а думите му бяха предавани пряко в неговата фейсбук страница. 

Иванов коментира по същество предложенията на премиера и опита да даде обяснение защо "Демократична България" няма да подкрепи искането на ГЕРБ и Борисов. Според Иванов протестът, който вече 40 дни върви в цялата страна, има две много прости искания - оставката на Борисов и неговото правителството и оставката на Иван Гешев.

"Вместо да си подаде оставката и да позволи на всяка партия да се яви на обикновени избори със своята визия за реформа на правосъдната система, Борисов започва процедура за Велико народно събрание, която не включва реформа на прокуратурата. Това обслужва запазването на статуквото", обясни Иванов. 

Според него новият проект на ГЕРБ ще повтори сегашната конституция на 80%, а новите неща ще са "необмислени дивотии, предложение от т.нар. патриоти". ВМРО - коалиционен партьор на ГЕРБ, вече предложи своето виждане за нова конституция, в която да бъдат включени текстове за връщането на донаборната служба, за образователен ценз при гласуване и гарантиране на института на брака като съчетание единствено между мъж и жена.

"Това е начин, вместо да се обсъжда реформата на прокуратурата, да се смени темата и да бъдат разделени хората, да има едни обикновени популистки дебати. Това е умотворение на Данаил Кирилов и група съветски учени. Другият, който се появи, е Яне Янев. Представяте ли си изследване в едно изречение?"

Иванов има предвид интервю на Данаил Кирилов от уикенда, където той обясни, че ГЕРБ подготвя нова конституция от доста време, а решението за това било плод на изследване за конституционните текстове именно на Янев. Що се отнася до реформа на прокуратурата - Борисов представи идея, която да намали мандата на главния прокурор на 5 години и която да раздели ВСС на две отделни колегии - прокурорска и съдийска. По същество обаче поне в представените от Борисов предложения няма нищо конкретно за "отслабване" на всесилния главен прокурор. 

Иначе Иванов коментира и обяснението от днес на Борисов, в което той обяви, че тълкуванията, че щом ГЕРБ пише проекта, то значи такъв и ще бъде приет. Според премиера ВНС само ще приеме проекта, но може да го промени напълно и как ще изглежда в крайна сметка конституцията ще зависи изцяло от ВНС, а не от предложенията на ГЕРБ. 

"Член 159 от настоящата конституция обаче казва, че ВНС ще обсъжда внесения проект. Член 162 пък казва, че ВНС ще решава тези въпроси, за които е избрано. Тоест ще работи в рамките, поставени от Данаил Кирилов и Яне Янев", обяви Иванов. 

Съпредседателят на ДБ коментира и друго сутрешно изказване на Борисов - че "Христо Иванов е цар на задкулисието". Според Иванов обаче това не е вярно и обяви, че именно затова той е там - пред Министерския съвет, за да внесе поредното си питане за Борисов. 

Всъщност питането е свързано с едно обещание на премиера отпреди месец - че ще представи на обществото два ревизионна акта от НАП на "Лукойл България", които приходната агенция продължава да крие, въпреки че има две съдебни решения по въпроса. 

"Демократична България" е поискала от НАП през 2018 г. ревизионните актове на дружеството от края на декември 2016 г. и от средата на 2017 г. Именно НАП е извършила тези проверки, а самото искане е направено през програмата за достъп до обществена информация. Оказва се обаче, че НАП е отказала достъп и по двете точки на основание на един конкретен член от Закона за достъп до обществена информация - "исканата информация е класифицирана информация или друга защитена тайна".

Следват още съдебни битки, но в крайна сметка НАП е длъжна да представи актовете. Това така и не се е случило.