Facebook представя "Изборен информационен център", който позволява на всички потребители да получават достъп до точна и лесна за намиране в интернет информация за предстоящия президунтски вот, съобщи CNN.

Американските граждани ще могат да проверяват дали са вписани в избирателните списъци на своя щат и в коя избирателна секция трябва да гласуват. Те ще могат да се запознаят и с правилата за гласуване по пощата. 

От известно време американският президент Доналд Тръмп споделя в Twitter мнението си, че гласуването по пощата e компроментирано. По повод изказаванията на Тръмп последва вълна от недоволство. Според критиците изявленията на президента са неверни и подвеждащи, а от Twitter излязоха със становището, че ще разширят правилата си срещу дезинформацията за предварителното гласуване и гласуването по пощата. Става дума за нови политики за предоставяне на вярна информация за всички налични варианти за гласуване, включително гласуването по пощата и реагиране на неверни твърдения по тези теми. 

Гласуването по пощата е опция в избирателната система на САЩ отдавна и сега със заплахата от COVID-19 се очаква рязко да се увеличи. Този вид гласуване би могъл да осигури на американците безопасно участие в изборите. През 2016 г. близо една четвърт от избирателите са гласували по този начин. Според мнозина експерти установената практика и децентрализираното естество на изборите в САЩ силно затрудняват измамите с пуснатите по пощата бюлетини. В щата Орегон например за последните две десетилетия са засечени около 20 нарушения от около 100 милиона гласа по пощата.

Според президентът изборите трябва да се отложат, но не получава подкрепа за това нито от демократите, нито от републиканците.