Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Повече от 1000 преподаватели, учени и сътрудници към научни центрове от Беларус се подписаха под изявление, с което призовават властите да прекратят насилието срещу протестиращите, предаде ТАСС.

"Ние сме дълбоко наранени и възмутени от действията на силовите структури, които през последните дни неоснователно използват безпрецедентна по мащаб и тежест сила срещу хиляди мирни беларуси", се казва в него.

В изявлението се подчертава, че използването на специално оборудване (гумени куршуми, шумови гранати, сълзотворен газ и други) от силите за сигурност срещу невъоръжени демонстранти нарушава гражданските права, предвидени в конституцията. 

Учените настояват и за "независимо разследване на всеки акт на жестокост". Изявлението също изразява съмнения относно официалните данни за резултатите от президентските избори в неделя.

"Не се доверяваме на официално обявените резултати от изборите и сме недоволни от начина, по който беше организирана предизборната кампания", се казва в документа.

Сред подписалите изявлението няма академици или големи научни ръководители. Въпреки това стотици лекари, докторанти и студенти от редица академични институти (биофизика и клетъчно инженерство, физическа и органична химия, управление на околната среда) от Беларуския държавен университет са поставили подписите си. 

По време на посещението си в Словения държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че се надява Вашингтон заедно с Европа да намерят общ подход към ситуацията в Беларус.

"Сигурен съм, че ЕС и САЩ имат едни и същи страхове от случилото се и се случващото се в Беларус и се надявам, че заедно ще изработим подход за най-добрия резултат за беларуския народ", каза той.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.