Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Парламент по време на ваканция: председателката на Народното събрание Цвета Караянчева спази задължението си по закон да насрочи заседание на институцията, въпреки че тя официално е в лятна ваканция. Искането за извънредно заседание дойде от депутатите от БСП. То ще се проведе в четвъртък, 13 август, от 9 ч - традиционният час, в който се събират и в "работните" месеци.

Темите в дневния ред на народните са представители са две. Първата - дебати по искането на левицата Министерският съвет да бъде задължен да внесе актуализация на държавния бюджет за 2020 г., с която да се отговори с мерки на кризата, предизвикана от разпространението на коронавируса. По закон единствено правителството има законодателна инициатива по отношение на бюджета на държавата. 

Втората точка е "изслушване на министър-председателя на Република България Бойко Борисов и на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски за насилието, упражнено върху граждани и журналисти по време на Националната конфереция на ПП ГЕРБ, проведена на 5 август 2020 г. в гр. София, Тех Парк".  Темата отново е предложена от левицата, която, за да поиска извънредно заседание, трябваше да посочи и дневния му ред. Първоначално социалистите искаха Народното събрание да проработи още този понеделник, но Караянчева избра 13 август. 

Припомняме, че тогава се стигна до сблъсъци между журналисти и протестиращи от едната страна и яки момчета - от другата, като вторите бяха засечени да разговарят с пиар от ГЕРБ. В последствие от партията се разграничиха и ги нарекоха "провокатори". Започна проверка, като първоначалната версия бе, че те били направили самопризнания, че им било предложено възнаграждение от организапоти на протестите. В съда при гледането на мярката за неотклонение на единия задържан за сблъсъците такова нещо обаче не се чу от страна на прокуратурата, институциите и т.н. 

Една четвърт от народните представители имат право да поискат институцията да работи, но насрочването на заседание не е гаранция, че такова ще има. Второто условие е да се събере нужният кворум от 121 депутати в залата за старт. Кворумът според демократичната традиция е ангажимент на политическото мнозинство в законодателния орган. Това не пречи понякога и упраляващите, не само опозицията, да прибягват към "проваляне" на кворума като политически инструмент. Така се случи по време на извънредното положение зарази коронавируса, когато парламентът спря редовната си работа. Първият опит на БСП да свика заседание удари на камък - просто от ГЕРБ не се регистрираха в залата. Вторият опит тогава беше успешен. Въпросът е каква ще е тактиката на мнозинството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" в четвъртък.

По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов обяви, че вече е взел "интересни решения" с които да успокои хората, които вече 34 дни искат с протести в София неговата оставка и тази на главния прокурор Иван Гешев. Не издаде обаче от какво естество са въпросните решения, но каза, че ще ги съобщи до два-три дни. 

 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.