Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Приходите в България за последните 10 години са се увеличили 3 пъти, а БВП - 2 пъти. Това твърди пред британската национална медия Би Би Си социалната министърка Деница Сачева.

"Когато говорим за корупция, трябва да правим разлика между възприятие и факти. В последните 10 години приходите на българите са се увеличили три пъти, а БВП се е увеличил два пъти", заявява тя.

Според Националния статистически институт обаче, приходите на българите са се повишили 1,8 пъти между 2010 и 2019 г. Според отворените данни на Световната банка пък БВП е бил 10 927 долара на глава на населението през 2009-а, а сега е 14 463 долара на глава от населението, което в никакъв случай не е троен ръст. Националният БВП също не е нарастнал тройно - от 51,99 млн. долара през 2009-а до 67,927 млн. долара през 2019 г.

От Би Би Си отбелязват, че България е най-корумпираната държава в ЕС според "Трансперънси Интернешънъл".

"Тези факти не са възможни в държава, която е толкова покрита (букв. covered) от корупция, колкото се смята", добавя Сачева.

Проблемът с корупцията не е "непроменим" (букв. unchangeable), но е "всекидневна битка", добавя тя с уточнението, че се "справяме в момента". 

"Животът вече не е черно-бял, и тези от нас, които все още чувстват това, са старомодни (out of date, букв. с изтекъл срок на годност)", добавя министърката.

Предаването е The Newsroom на BBC, а в него по повод едномесечните демонстрации и премахването на блокадата на Орлов мост, кореспондентката на медията Красимира Хендри разказва за причините за протестите у нас - корупцията и злоупотребата с публични средства.

Тя споменава записите, в които премиерът Бойко Борисов "говори нецензурно", конфликта между него и президента Румен Радев, нахлуването в президенството от страна на прокуратурата, снимките на предполагаемото нощно шкафче на премиера.

Не пропуска и атаката срещу журналисти на националната конференция на ГЕРБ тази седмица, интервюира накратко и съпредседателя на ДБ Христо Иванов, който подчертава важността на съдебната реформа, върховенството на закона и борбата срещу корупцията.

"Преди тези теми отсъстваха от политическия дебат, сега всяка партия трябва да определи своята позиция, и, надявам се, ще има консенсус и българската правосъдна система ще бъде сериозно реформирана", коментира Иванов.

На въпрос какво ще прави Борисов, Хендри отбелязва:

"Премиерът е казал, че ще подаде оставка, но членовете на партията му не позволяват."

Коментари

Лъжат

Това е чиста лъжа! Увеличение и са приходите, но не три пъти!

Тази е поредният ярък пример защо не трябва

да се вярва на умнокрасивите яхащи протеста. Те са готови да се продадат винаги и нямат скрупули на кого. А после - предизборно - винаги съжаляват за сделката и така докато влязат пак.

На кой са се увеличили приходите бе Сачева?

На държавните служители (връзкари на ГЕРБ) и на полицията.

А и самата теория, че...

нямало корупция, защото приходите са се вдигнали не издържа и най-повърхностен преглед.
Колю Колев's picture
Колю Колев
арсений

Не ми е известен образован и

Не ми е известен образован и немързелив човек, който да не е добре! Сори, братлета, ама мързеливите и необразованите не са добре по цял свят...

Товарищ Арсений Решетников,

откъде познавате "образовани" хора, след като такива във вашата организирана престъпна група никога не е имало?
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

??????

Малко неща, намерени в интернет и доста показателни за недоволството на българите. България е сред страните в ЕС с най-ниски държавни разходи за социални грижи (12.0 на сто от БВП); България е с най-голям дял в ЕС на разходите за обществен ред и безопасност (2.5 на сто) спрямо 1 на сто в Ирландия и 1.1 на сто в Люксембург и Финландия; Рaзхoди зa пeнcии кaтo дял oт БВП в EC (17,5% oт БВП) Гърция (16,1% oт БВП) Итaлия (15,0% oт БВП) Франция (14,4% oт БВП) Австрия (13,0% oт БВП) Хoлaндия ( 8,3% oт БВП) България Тези цифри ни показват как и колко държавата и ОПГ-то (ББ, Далавери, Шкембе Тескере воеводата по дънки) са загрижени за българският народ. А га бееме "отличници" кви ги каканижехме в Европата: " Всяка държава, която е закъсала и иска помощи, ако преведе пенсиите и заплатите такива, каквито са в България, веднага ще си оправи дефицита. Да направят пенсиите каквито са в България и след една-две години ще тръгнат нагоре." Ама никой не го послуша, камо ли последва... И пак си вървят нагоре.. А ний - до първенци с най-много - де що ги има, последни места в Евростат са добрахме..

На лъжата краката са къси!

"Тези факти не са възможни в държава, която е толкова покрита (букв. covered) от корупция, колкото се смята" И понеже фактите не са такива, поне според статистиката, значи какво - държавата е покрита от корупция. Просто съждение, нъл тъй?

Не вярвам на Сачевата!

Но ако наистина 1,8 пъти са се умеличили доходите за 10 г, това го вярвам. Инфлацията е много по-малко. Хората живеят по-богато, не може да се отрече.
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

НЯКОЙ ЖИВЕЯТ ПО-БОГАТО!!

Лемурите на държавна синекура, дупетатите.. Да техните доходи са скочили на 1,8 пъти.. А преди дни даже с цели 30% - средно 491 лева на месец.. За други - 50 лева за ГОДИНА еднократно и 6% за месец на седно 240 лева.... Е сега предизборно - три месеца по 50 лева ша вземат.. А що ще отнася до "богатото" бъдеще.. 2019 и 2020 нямаме плащане на главници по дълга. Но!! 2021 - 550 милиона ЕВРО за американските Марици.. 2022 - 28-ма по 1,25 милиарда ЕВРО за заема от 2015-та.. 2023-та - 500 милиона ЕВРО заем - "помощ" от ЕЦБ за коронавируса, дето го искаме сега.. И всичко това без ОБЕЗПЕЧЕНИЕТО НА ВАЛУТНИЯ БОРД! Щото от влизането ни в антрето на чакалнята парите са прехвърлени в ЕЦБ!!!

...

1.8 пъти е наистина увеличението на приходите.... но това не отчита факта, че цените се качват по-бързо от увеличението на приходите.
Нощен Страж's picture
Нощен Страж
нощен страж

С леко задоволство!

Чакам да дойде да ви управлява Трфифонов. Не се смейте, цифрите са такива. Тогава ще ви питам колко беше лош ГЕРБ и колко ви се увеличават доходите.

С леко разочарование ще напомня на троловете

че най-добрите времена в България бяха преди тези на ПП ГРОБ, когато икономиката растеше постоянно, когато държавният дълг беше значително по-нисък, когато делът на икономиката в ръцете на малка група олигарси беше много по-нисък, а перспективите за развитие - много по-добри. Всичко това беше затрито 6/3 мандати на корупция, грабеж, полицейщина и унищожение на медиите, които изядоха бъдещето на България.
Apollo XIII's picture
Apollo XIII
turbulentus

"Когато говорим за корупция,

трябва да правим разлика между възприятие и факти. В последните 10 години приходите на българите са се увеличили три пъти, а БВП се е увеличил два пъти" По данни от Световната банка, БВП на България за 2009 г е 51 999 181 062 $, а за 2019 е 67 927 179 736 $, което прави ръст за въпросните 10 год. от 23%. Следва логичния въпрос. Некомпетентна ли е Сачева или обикновена лъжкиня или и двете?

Не само приходите са

Не само приходите са увеличени. Увеличени са СПЕСТЯВАНИЯТА на гражданите. Никога досега българските граждани не са имали толкова много СЪИЗМЕРИМИ със световните стандарти средства. Пазарът на жилища е свръхактивен.... само да се появи строеж и всичко е продадено..... Пенсионерите хвърлят с десетки хиляди левове и валута от терасите на ало-измамниците...... Самолетите, докато летяха, бяха пълни с пътуващи по света българи..... Пътищата за Гърция са задръстени всеки празник и ваканция...... Който е предприемчив и образован, работи и печели..... Повече? Да, може още..... Но за целта трябва ред, а не анархия.
Костадин Генчев's picture
Костадин Генчев
Косьо Генчев

Приходите в България за 10 години са се увеличили 3 пъти

На ренегатите това им е работата - да лъжат. Лъжат като едни възрастни неинтегрирани индобългари. Тая "умница", предполагам, не може да се побере в обширната си кожа, че си е купила фабрика на 8-ми септември. Ама ум умува, ум патки пасе!

е и

Субсидии

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.