Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европейският съюз не се готви да увеличава санкциите срещу Русия заради изборите на сепаратистите в източна Украйна, които той осъди и не призна, каза днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Моето впечатление е, че санкциите, които имаме ще останат такива и там, където са", каза Юнкер след първото заседание на новия Колегиум на комисарите.Той уточни, че евентуални по-нататъшни санкции ще завися от развитието на кризата.

Украинските власти и руските етнически бунтовници взаимно се обвиняват, че са нарушили споразумението за прекратяване на огъня от 5 септември. Киев посочва, че т.нар. избори от 2 ноември в Донцек и Луганск не са се провели, както то изисква, по украинските закони. Сепаратистите обвиняват украинския президент Петро Порошенко, че след изборите е отменил закон, който дава на техните райони специален статут.

Решенията за международни санкции вземат с единодушие държавите-членки. Обикновено те възлагат на Комисията да подготви проекта за тях.

Юнкер съобщи, че в близкото бъдеще ще посети Украйна. "Аз обещах на президента на Украйна, че първото ми пътуване в чужбина ще бъде в Киев", каза той. "Не бива да позволяваме на никого да влошава положението в Европа".

Коментирайки други теми, Юнкер реагира на италианския премиер Матео Ренци, който вчера в социалната мрежа Туитър поиска Брюксел да се отнася "с повече уважение" към страната му, визирайки критики при последната среща на върха на Еврогрупата към високия италиански публичен дълг.

"Не приемам неоправдана критика срещу Комисията", отвърна Юнкер и обеща, че винаги в подобни случаи в бъдеще ще отговаря подобаващо на националните столици. С това той показа първата разлика с предшественика си Жозе Барозу, който избягваше пререканията с държавите-членки, особено с големите.

"Не съм шеф на анонимни бюрократи, а на 27 политически комисари", отговори Юнкер на критична бележка на Ренци, че се вслушва в безименни бюрократи. 

Юнкер игнорира отказа на британския премиер Дейвид Камерън да довнесе 2,1 милиарда евро увеличение на вноската на страната си в европейския бюджет. "Аз нямам проблем с г-н Камерън, г-н Камерън има проблем с другите министър-председатели", каза Юнкер.  

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.