На сайта marginalia.bg в секция "Новини" е публикувна позиция и настояване срещу материала на Клуб Z "Те не се интересуват от нищо, ако не се яде, не се пие или не се бие".

Публикуваме пълния текст с коментар на главния редактор на Клуб Z в края.

"Настояваме медията да се разграничи от социалния расизъм!

Позиция относно публикация в авторитетната медия Клуб Z

В публикация от 06.08.2020 в онлайн изданието КлубZ Стефан Миланов пише, че не може да не се съгласи с определение, заимствано от друг автор – „белите цигани”. Изглежда зад него следва да разпознаем обобщения образ на младежите, проявили агресия към журналисти на територията на София Тех парк на 05.08.2020 г.

Според Стефан Миланов  „белите цигани” се характеризират с това, че „нямат никакви интереси, умения или познания в нито едно сфера […] затъват, защото не ги интересува […] нищо в сферата на някакъв вид себеизграждане”, „нищо в сферата на труда”. Според автора, поведението им не се дължи на ниска образованост. Като доказателство той привежда “дрогираното ла..но, което уби Милен Цветков”. Тук е визиран 22-годишният Кристиян Николов, който предизвика инцидента, отнел живота на журналиста Милен Цветков през април 2020 г. За него авторът твърди, че също е „бял циганин”, а дипломата не би могла да промени това. В заключителните изречения ще се окаже, че „бели цигани” са „децата на първата генерация такива, които просто не се справиха. И избраха за себе си да станат отрепки”. Тук се вижда, че омразата отива дори отвъд полетата, ясно регламентирани от закона.

Смятаме, че употребата на словосъчетанието „бели цигани” е напълно недопустима. Първо, по този начин всички негативни черти, описани от автора на текста, се свързват с етническа група. Само три дни преди въпросната публикация, на 2 август Европа отдаде почит на стотиците хиляди роми жертви на Холокоста. Докато Урсула фон дер Лайен и други водещи фигури от Европейската комисия призовават[1] страните членки да се ангажират с нова стратегическа рамка, която да гарантира повече равенство, вместо анти-цигански настроения, у нас безнаказано се публикуват подобни текстове, вандализира се „Изложба на равнопоставеността“, а местната власт в Стара Загора разрушава ромски домове.

Словосъчетанието „бели цигани” допълнително надгражда познатите расистки употреби на етнонима, посочвайки „белия” цвят. Импликацията в този случай е, че по-тъмният цвят на кожата е обиден, но също така обидно е самото название „циганин”. Според Стефан Миланов да си циганин е равностойно на това да „нямаш никакви интереси, умения или познания в нито едно сфера” и още по малко „в сферата на труда”.

Ако и възмущението от проявената в София Тех парк агресия да е обосновано, то по никакъв начин не оправдава публикацията на Клуб Z. Статията е нов, отделен акт на насилие. Освен проява на презрение и омраза към наедро обобщения образ на „безнравствените младежи”, текстът на Стефан Миланов по същество функционира като престъпна стереотипизация на ромския етнос. Престъпна по смисъла на понятието „реч на омразата”. Още от първите му изречения става ясно, че под „циганин” следва да се разбира най-малкото някой „избрал” да бъде „отрепка”. Дори не някой, който е маргинализиран и не му е даден равен шанс, а някой, който си позволява да „няма една стотинка”, макар „да е готов да продаде и майка си за 20 лв”.

Този коментар бива публикуван в контекста на политическа, икономическа и здравна криза, последствията от която ще засегнат непропорционално тъкмо маргинализираните общности, малцинствата и по-бедната част от населението. Последното, от което имаме нужда като общество, е напрежението да кристализира расистки определения. Надяваме се, че Клуб Z е сред медиите, които отстояват базовите демократични ценности. Затова си позволяваме да припомним, че една от тези ценности е разбирането за равно достойнство на всяко човешко същество, а изграждането на включващо общество е един от нормативните хоризонти на демокрацията. Настояваме медията незабавно да се разграничи от социалния расизъм, изразен в публикувания текст, както и дългосрочно да демонстрира през редакционната си политика съпричастността си към демократичните ценности.

Надежда Московска – преводач, журналист
Юлиана Методиева -главен редактор Маргиналия

Подкрепили позицията:
проф. дфн Албена Хранова, ПУ „Паисий Хилендарски”

доц. д-р Борис Попиванов, СУ „Свети Климент Охридски”

Стефан Командарев, режисьор

Теодор Ушев, художник

Недко Солаков, художник

Димитър Бечев, политолог

гл. ас. д-р Мила Минева, СУ „Свети Климент Охридски”

Мария Атанасова, Млад европеец на 2020 година

доц. д-р Тодор Тодоров, СУ „Свети Климент Охридски”

Чавдар Маринов

Нева Мичева, преводачка

Явор Сидеров, политолог и журналист

Ваня Григорова, председател на “Солидарна България”

Манол Пейков, издател

Георги Ангелов, журналист

Меги Попова

Ина Вълчанова, писателка и радиожурналист

доц. д-р Валентина Георгиева СУ „Свети Климент Охридски”

Филип Буров, журналист

д-р Гергана Мирчева, БАН

гл. ас. Нели Стоева,  СУ „Свети Климент Охридски”

проф. д-р Миглена Николчина, СУ „Свети Климент Охридски”

Елизабета Зайкова

Геника Байчева, Сдружение “Открити просранства”

доц. д-р Марин Бодаков, СУ „Свети Климент Охридски”

Станимир Панайотов

Стефан Русинов, преводач

Рудолф Ефремов, юрист

Николай Колев, журналист

доц. д-р Жана Попова, СУ „Свети Климент Охридски”

Евгений Кънев, финансист

Иванка Могилска

Стефан Иванов

Иван Радев, журналист

Джема Барух

Лъчезар Бояджиев, художник

Румен Петров – преподавател, НБУ

Марта Методиева – преподавател, НГДЕК

Миладина Монова – социолог,БАН

Надежда Цекулова, журналист, правозащитник

Владислав Севов, журналист

доц. д-р Ина Димитрова ПУ „Паисий Хилендарски”

Христо Божков

Лазар Лютаков, художник

Владимир Колев, активист

Димитър Атанасов, историк

Бояна Пеева, архитект

Петър Банков – политолог, Глазгоуски Университет

Емилия Славова, преподавател

Калина Дренска, медиен изследовател и активист

Крис Караджов, доцент по масови комуникации и журналист

Петър Тодоров, доктор по астрофизика, информатик

Красимир Терзиев, художник

д-р Мария Иванчева, Университет Ливърпул, колектив ЛевФем

гл. ас. д-р Димитър Божков, СУ „Свети Климент Охридски

Димитър Кенаров, журналист

Славка Каракушева

Рая Апостолова, социолог, БАН

Антон Стайков

Жана Цонева, Колектив за обществени интервенции( КОИ)

Константин Мравов, журналист

т Д-р Петър Добрев, СУ „Свети Климент Охридски”

Силвия Чолева, журналист

Антон Колев

Стефан Георгиев, социолог и обучител

Бисер Дянков, юрист

Станислав Додов, педагог

Деян Колев, Център за междуетнически диалог и толерантност  “Амалипе”

Проф. д-р Алберт Бенбасат, СУ “Св. Климент Охридски”

Радослав Георгиев, социален работник

Данита Заричинова, протестиращ гражданин

д-р Димитър Илиев, Катедра по класическа филология, СУ

Стойо Тетевенски

Катерина Раковска, еколог

Никола Венков, Дуварколектив


Бележка от главния редактор на Клуб Z:

Подписалите позицията изразяват "надежда, че Клуб Z е сред медиите, които отстояват базовите демократични ценности". Това ме навежда на мисълта, че не познават сайта и списанието, които вече шест години много ясно демонстрират какви ценности отстояват. Една от тях е правото авторите им да изразяват своето мнение ясно, необезпокоявани от възможна цензура, предизвикана от независимо какви подбуди. За разлика от много медии, при нас авторът се подписва и стои с името си зад това, което е написал. Клуб Z не споделя задължително всяко публикувано мнение, но държи на възможността всеки от авторите ѝ да може да го изкаже. 

Светлана Джамджиева