"ГЕРБ управлява, но ГЕРБ не е МВР."

Това заяви пред бТВ пиарът на ГЕРБ Никола Николов. Той коментира насилието, упражнено над журналисти и протестиращи по време на националната конференция на ГЕРБ, провела се в "София тех парк" преди два дни. Николов изрази учудване, че все още няма задържани за тези събития.

"Този въпрос не е към мен. Нямам идея кои са мъжете, които са блъскали журналистите. Ние като граждани също питаме защо още няма задържани", категоричен бе Николов.

Като пропуск на ГЕРБ той посочи, че може би е трябвало партията сама да осигури охраната на събитието. Николов изрично заяви, че охрана от тях не е наемана, а тя е била ангажимент на "София тех парк".

"Очаквахме тези сцени, не в такава пълнота. Очаквахме провокации", каза още Николов.

Според него младежите, които са предизвикали сцените, са млади, на по 15-16 години. Николов припомни, че няма как, преди да си навършил 18 години, да членуваш в политическа партия. Така той се аргументира, че тези младежи не са членове на ГЕРБ.

"Това са хора, които приличат на футболни фенове. Ако ги познавах, щях да ви кажа кои са", каза още Николов.

От думите му стана ясно, че и партията е подала две жалби в МВР, свързани със събитията, но не стана ясно точно за какво са тези жалби.

Той призна, че Владимир Капарис - възрастен мъж, който се опитваше да организира нещо като пропускателен режим за медиите - е редови член на ГЕРБ.

"Този господин е обикновен гост на събитието. Никой е го е оторизирал да проверява, да иска журналистическа карта. Този човек не е поставен от нас. По никакъв начин не оправдавам неговите действия", каза още Николов.

И даде разяснения и за отвеждането на младеж, в което лично той участва.

"Когато г-н Борисов излезе на трибуната, това момче в един момент се появи зад единия от страничните сектори, започна да крещи нецензурни думи", обясни Николов.

Затова младежът бил отведен до най-близкия изход. Николов поясни и защо е влязъл в пререкания с оператор. Той каза, че е имал усещането, че операторът ще прави провокации, и не е разбрал, че всъщност е представител на медиите.

Николов коментира и вдигането на палатковите лагери днес сутринта от полицията.

"Полицейската акция е протекла координароно в цялата страна. Този час е избран, защото тази група хора, които протестират, са много шумни през деня, когато има медии. Когато няма медии там, не е шумно, има по няколко души. Само когато има камери там, няма съдействие на органите на реда. Стотици, да не казвам милиони искаха да могат свободно да се придвижват в градовете си", каза Николов.