Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще посети държави от Централна и Източна Европа през следващата седмица, за да обсъди разпределението на американски военни части в Европа, съобщиха официални американски служители, цитирани от "Политико".

Маршрутът все още не е уточнен, но според настоящия план първата спирка ще бъде Прага във вторник или сряда, където ще се срещне с премиера Андрей Бабиш, сподели дипломат от Чехия. Преговори ще се водят и за 5G мрежата и Китай.

Старши служител на ЕС твърди, че Помпео ще посети Словения в четвъртък. Друг служител обяви, че държавният секретар ще бъде във Варшава следващата събота, когато ще се чества 100-годишнината от Битката при Варшава, в която Полша разбива червената армия на СССР. 

Потенциална дестинация на Помпео е и Австрия.

Визитите ще се проведат, след като миналата седмица Пентагонът обяви, че 12 000 военни от Германия ще бъдат разпределени в други държави от ЕС. Тръмп сподели, че Берлин трябва да инвестира повече в собствената си отбрана вместо да разчита на НАТО.

Тази седмица САЩ обещаха, че 1000 военни служители ще бъдат изпратени в Полша след като Вашингтон подписа с Варшава ново споразумение за сътрудничество в областта на отбраната. Американският министър на отбраната Марк Еспър посочи в изявление, че чрез този ход "ще се засили възпирането на Русия, ще се подсили НАТО и ще успокои нашите съюзници".

В Европа обаче има опасения, че Вашингтон използва преразпределението на войските, за да изправи държавите-членки на ЕС една срещу друга.

"Изглежда намерението е да се засили ефекта от решението за изтегляне като се постигат двустранни споразумения с някои държави-членки", заяви високопоставен дипломат на ЕС.

Миналата седмица министърът на отбраната на Естония Юри Луик изтъкна стойността на военното присъствие на САЩ.

"Намерението на САЩ да намали постоянното си присъствие в Европа не е положително развитие", съобщи той в изявление. "В същото време военното присъствие на САЩ се увеличава от 2014 г. насам, а многомилиардните инвестиции в Европа бяха и ще продължат да бъдат ключови в задържането на Русия", добави Луик.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.