Министерският съвет отпусна още 5 милиона лева за "закупуване на оборудване" на многофункционалната спортна зала "Арена Бургас". Това стана чрез одобрение на промени по бюджета на Министерството на младежта и спорта във връзка с увеличаване на капитала на държавното дружество "Академика 2011" ЕАД с издаване на 5 000 000 поименни акции на стойност 1 лев всяка.

Така съоръжението край морето дотук излиза вече над 62 млн.

В официалното съобщение на ММС се казва следното:

"До края на годината ще бъде извършена доставка и монтаж на пълно оборудване за различни видове спорт: лека атлетика, спортна гимнастика, художествена гимнастика, волейбол, баскетбол, бокс и борба. Предвидено е закупуването на електрически табла, монитори, осветление и софтуер за управлението им. Част от средствата ще бъдат използвани за обзавеждане на съблекални за състезатели и съдии, гримьорни, офиси, ложи, конферентни зали и пресцентър. За доставката и монтажа на оборудването ще бъде проведена нова открита процедура за възлагане на обществена поръчка. 

Ръководството на „Академика 2011“ ЕАД проведе серия от консултации с представители на различни спортни федерации. Целта е закупените спортни уреди да бъдат от най-висок клас, което ще позволи домакинства на състезания от световен ранг. Оборудването ще бъде монтирано както в основната, така и в тренировъчната зала."

В доклад на спортния министър Красен Кралев се казва, че бургаската зала ще е "единствената по рода си в този регион".

"Арена Бургас" излиза доста солено на българския данъкоплатец. Строежът й започна още през 2014 г. и бе замислена като зала предимно за лека атлетика - да има къде да тренират най-вече през зимата състезателите и да приема големи състезания. Постепенно бе лансирана идеята да стане многофункционална.

Строителството обаче забуксува и през 2016 г. беше спряно. С решение на правителството към нея бяха пренасочени 35 млн. лева, предвидени за мащабен ремонт на столичния Зимен дворец на спорта. Оттогава няколко пъти се наливат средства в съоръжението, а довършването му все се отлага. Последният срок беше септември 2020 г., но сега е удължен до края на годината.

В началото на годината стана ясно, че "Арена Бургас" е погълнала 57,2 млн. лева с ДДС. А първоначално изчисленията бяха за 38 млн. 

Строители са свързваната с Делян Пеевски "Водстрой 98" и "Понс".

Междувременно министър Кралев със задоволство коментира намаляването на ДДС на 9 процента за спортни услуги. Това касае някои дейности на спортните клубове, фитнес центрове и т.н.

"Благодаря на народните представители в 44-то НС, които приеха промяната в Закона за ДДС, която засяга и спортните услуги. След това решение ще бъде намалена цената на спортните услуги и ще успеем да възстановим икономическия живот в спортните клубове. Всеки един българин, който спортува, ще може да се възползва от тази икономическа мярка, която смятам, че е изключително важна", заявява Красен Кралев във фейсбук.