С очевидна неохота и със съдействието на почти половината парламентарна група на БСП днес Народното събрание прие окончателно промените в Закона за данък добавена стойност. С тях се прави поредната "дупка" в единната ставка на косвения данък и така от 1 август на тази година до края на 2021 г. ще се плаща 9% ДДС и за виното и бирата, за туроператорските услуги, за автобусните екскурзии и за спортните съоръжения. 

Предложението беше на групата на "Обединени патриоти", а за него гласуваха и от ГЕРБ, БСП и "Воля". Очевидно беше, че управляващите от ГЕРБ гласуваха с неохота за идеята, като председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова дори обясни, че очаква намеса от Брюксел заради нарушаване на регламентите на общността. 

Промяната идва, след като преди два месеца премиерът Борисов еднолично и в разрез с философията на собствения си тогавашен финансов министър Владислав Горанов реши, че ще се намали ставката от 20 на 9% за храните в ресторантите. Целта - подпомагане на бранша в кризата и изсветляване на сектора. Малко по-късно мярката беше разширена и към разпространението на книги и бебешките стоки. Още тогава обаче ресторантьорите обясниха, че не могат да приемат така мерките, защото от тях са изключени бирата и виното, а по думите им има огромна част заведения, които се издържат именно от продажбата на тези стоки. В същото време всички в бранша се задължиха да изплащат по-високи осигуровки на своите служители. 

Така идеята им бе прегърната от "Обединени патриоти", които прокараха новата поправка. Без особено дебати минаха и поправките за туристическите услуги, автобусните превози и услугите на спортните съоръжения като фитнеси, игрища, тенис кортове, басейни и др. 

"Това е последният финален етап от групата мерки в подкрепа на туристическия бизнес, който най-силно беше ударен от епидемията", обясни Валери Симеонов. 

Според него вече приетото намаление на ДДС е оказало положителен ефект, а сега той щял да се удвои. 

Не така мислеше обаче Румен Гечев от БСП:

"Пиещите вино и бира това е много важно да го гласувате, тъй като всички засегнати от кризата сега са задръстили пътищата към българските и световните курорти и пият бира и вино. Включете и водката, това също върви през лятото", иронизира той. 

Той добави, че според него ЕК ще санкционира България заради нарушаване на конкуренцията. И ако за виното и бирата проблем няма да има според правилата на ЕС, то вероятно може да има друг. И то според Менда Стоянова от ГЕРБ. 

Именно тя вчера, по време на заседание на бюджетната комисия, обясни, че има опасност срещу България да бъде започната наказателна процедура от Брюлсел заради намаляването на ДДС за туроператорите. Според нея то противоречи на европейска директива и това било ясно за всички.