Руското разузнаване използва три англоезични уебсайта, за да разпространява дезинформация за пандемията от коронавирус и да експлоатира кризата, с която се бори Америка преди президентските избори в САЩ през ноември, казаха американски представители, цитирани от Асошиейтед прес.

Двама руснаци, които са заемали висши постове във военното разузнаване, известно като ГРУ, са идентифицирани като отговарящи за дезинформационната операция, насочена към американски и западни аудитории, посочва агенцията, позовавайки се на правителствени източници. Те са говорили под условие за анонимност, защото не са упълномощени да правят публични изявления.

Информацията, споделена от тях, преди е била класифицирана, но вече степента ѝ на поверителност е понижена, за да може да бъде обсъждана, пише агенцията. Източниците са заявили, че правят това сега, за да бият тревога за конкретните сайтове и да посочат връзката между тях и руското разузнаване.

Между края на май и началото на юли, е казал един от източниците, сайтовете са публикували около 150 статии за реакцията на пандемията, включително подсилващи ролята на Русия и омаловажаващи тази на САЩ.

Сред заглавията, които са привлекли вниманието на американските служби, са „Руската помощ за Америка срещу COVID-19 подсилва каузата за разведряване“ и „Пекин смята, че COVID-19 е биологично оръжие“.

АП посочва, че дезинформацията създава грижи на американската администрация преди президентските избори на 3 ноември т.г. и припомня, че руски тролове успяха да ги опорочат през 2016 г. Пандемиията, икономическата криза и расовите вълнения са благоприятна среда за разпространението на фалшиви новини, припомня агенцията.

Сред въпросните сайтове източниците са посочили информационната агенция InfoRos, която е регистрирана в Русия и която управлява серия от уебсайтове - InfoRos.ru, Infobrics. org и OneWorld.press. Те са използвали пандемията за насърчаване на антизападните тези и за разпространяване на дезинформация.

АП изброява публикации, които говорят за повишена престъпност в щатите, управлявани от демократи, за това, че Хънтър Байдън, син на вероятния кандидат на демократите за президент Джо Байдън, е замесен в коупция в Украйна.

САЩ са идентифицирали двама от хората, за които се смята, че стоят зад въпросните сайтове: Денис Валериевич Тюрин и Александър Генадиевич Старунски, по-рано са заемали ръководни роли в InfoRos, но са служили и в звено на ГРУ, специализирано във военно-психологическо разузнаване и поддържане на дълбоки контакти там, са казали източниците пред АП.

Връзките на InfoRos и One World с руската държава са привличали вниманието на европейските анализатори на дезинформацията в миналото.

През 2019 г. работна група на Европейския съюз, която проучва дезинформационни кампании, определи One World като „ново допълнение към пантеона на базите за дезинформация, базирани в Москва“.

Доклад, публикуван през миналия месец от друга, неправителствена организация, базирана в Брюксел, EU DisinfoLab, посочи връзки между InfoRos и One World и руското военно разузнаване.