Еврозоната е изключително слаба, заяви канцлерката Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс. Тя говори пред Асоциацията на работодателите (БДА).

Така Меркел даде да се разбере, че най-развитата европейска икономика няма да взема повече заеми, за да инвестира, като няма да се поддаде на натиска на някои от партньорите си да направи повече за ускоряване на растежа.

"Постигнат е голям напредък след пика на дълговата криза на ЕС", каза Меркел. И допълни, че Ирландия, Португалия, Испания и Гърция са завършили или са близо до излизането от своите програми за спасяване.

"Ситуацията в еврозоната обаче остава изключително лабилна. Необходимо е прилагането на структурни реформи в някои страни", изтъкна Меркел.

Според Еврокомисията ще бъде необходима поне една година, докато еврозоната достигне скромно равнище на растеж. Брюксел ревизира собствената си прогноза, като предвиди повече ниска инфлация и висока безработица.

Германия, чиято икономика е ориентирана към износа, намали прогнозата за своя ръст за тази и идната година от 2 и 1,8 на сто съответно на 1,2 и 1,3 на сто. Берлин обвини за това слабия световен ръст и международните кризи. Германия пострада и от лошите показатели на свои основни европейски партньори като Италия и Франция.

Меркел изтъкна пред работодателите, че националната икономика е стабилна, но горещите точки по света като Украйна и кризата, която доведе до санкции срещу Русия, е направила бизнес климата несигурен. Тази криза засегна и германски компании.

"Икономическите рискове за германската икономика може да са се увеличили заради геополитическата ситуация. Същевременно обаче можем да кажем, че все още ситуацията у нас е стабилна", заяви Меркел.

Според канцлерката е важно да се поддържа доверието в европейските правила за дефицита, известни като Пакт за стабилност и растеж.

Германия вероятно ще успее да постигне балансиран бюджет за следващата година. Меркел и финансовият министър Волфганг Шойбле обаче заявиха, че ще увеличат инвестициите в страната, това няма да стане за сметка на поставената цел.

"Инвестиции са необходими, но не и с нов заем. Целта на балансирания бюджет през 2015 г. се разглежда като прекалено голяма икономия. Но на фона на демографските промени в Германия това е просто едно разумно поведение", каза Меркел.

Нейното правителство търси начини да привлече по-големи частни инвестиции.