Лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя премиерът Бойко Борисов да дойде в парламента, за да обясни новите социално-икономически мерки, предложени от правителството. В декларация от името на парламентарната група Нинова поиска Борисов да дойде с числа, а не да говори за мазнинки.

Нинова заяви, че премиерът трябва да обясни откъде идват тези 2 млрд., как ще бъдат компенсирани и да се дебатира как тези пари ще стигнат до семействата, малкия и средния бизнес, а не в джобовете на обкръжението на управляващите. Според нея отказът от такива дебати налива още масло в огъня на протестите.

"Не го ли разбирате? Смирете се поне малко. Погледнете, че има Конституция и закони на държавата. Прочетете поне текста, в който пише, че сме парламентарна република. Едно от исканията на протестите на улиците на България е да има правова държава, върховенство на закона, да функционират институциите, да има разделение на властите и взаимен контрол между тях. Не ги чувате. Това, което правите днес с този дневен ред, е принос към унищожаване на парламентаризма и още един факт на налагане на едноличната власт в България. Вчера министър-председателят обяви социално-икономически план в размер над 2 млрд. в помощ на икономиката и хората за възстановяване от кризата. Той ги обяви - пак от джипа, пътувайки из страната. Сякаш това са му лични пари. Не, това са парите на българските граждани. Вместо днес да е тук, да представи анализ на изпълнението на бюджета, да предложи актуализацията на бюджета на парламента, както се прави в парламентарна република", коментира Нинова.

Тя допълни, че управляващите говорят за единение и подаване на ръка, но на практика лишават опозицията от това да изложи своите виждания по актуализацията на бюджета.

"Кой носи отговорността за тези предложения? Кой носи отговорността, че не давате никакви гаранции за тези 700 млн. за бизнеса, че ще стигнат там, където им е мястото, а няма да му отидат в чекмеджето", каза още Нинова, визирайки снимките на спящия Борисов до чекмеджета, пълни с евро.

Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова призова БСП да не руши "грубо, просташки" авторитетът на парламента.

ОТ БСП повториха на няколко пъти искането си за това премиерът да дойде, което предизвика напрежение в залата, огласяна от възгласи "оставка". Зам.-шефът на парламентарната група Георги Свиленски упрекна шефа на парламента Цвета Караянчева, че не е наказала Дариткова за това, че е нарекла цялата група на БСП "простаци". А е наложила наказание на соцдепутата Стоян Мирчев, който нарече премиера "мишка".

"Г-н Бойко Борисов, откакто са протестите, доказа, че е най-големият страхливец. Води България към катастрофа. Той трябва да е тук и да обясни как ще се премине през цялата тази ситуация, в която той ни е поставил, и да спре да се крие като мишка", заяви Мирчев.

В крайна сметка от БСП напуснаха залата с мотива, че предложеният дневен ред не отговаря на очакванията на обществото.