Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

350 пъти над нормата е количеството нитрати, нитрити и амониев азот в реката, която се влива в Марица. Това обяви новоназначеният министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг в Хасково.

"От вчерашните резултати, които са взети от реката, която се влива в река Марица, има доказани високи стойности на нитрити, нитрати и амониев азот, които надвишават допустимите норми. Цяла вечер са работили лабораториите по пробите от всички извори, т.е. водовземания по течението на река Марица. Взети са пробите от Брод, Злато поле, Райново в община Димитровград, в обхвата на Симеоновград са Азмака, Нов кладенец и Симеоновград, в Харманли е Българин, в Любимец – едно, в Свиленград са две - Момково и Лъв чешма", посочи министърът. "По отношение на Злато поле очакваме от Басейнова дирекция да ни дадат документ, показващ, че там няма как да има опасност за всички жители, които получават вода от този извор. След като го получим, още днес ще пуснем захранването на всички хора по водопроводната система и ще бъдат захранени 8 села", допълни той.

Когато водата бъде пусната, може да бъде използвана единствено и само за битови нужди. Тя не трябва да се ползва за готвене и пиене.

Камиони на Червения кръст ще докарат 80 000 литра вода за пиене.

"Очакваме водата, която ще бъде пусната, да не е толкова бистра и да е замътена. Има възможност заради повишаване на налягането да има аварии", поясни проф. Ангелов.

"Установено е предприятие, което произвежда торове. Намерили сме остатъци от тях във водата, където са починали животните. Тези торове не влияят на рибите", обясни от своя страна екоминистърът Емил Димитров.

Изчакват се резултатите от останалите сондажи по Марица, за да могат да бъдат пуснати всички. Близо 50 населени места са без вода.

Коментари

ДПС ни пороби отново

Крадци, убийци и еничари! ОСТАВКА!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.