Покрай споровете между bTV и Нова тв относно новия начин на отчитане на рейтингите на двете най-гледани частни телевизии у нас, както и покрай поредицата от съдебни дела за уронване на престижа, които bTV започна срещу т.нар. жълти медии и конкретни лица, в т.ч. срещу съпредседателя на "Обединени патриоти" Валери Симеонов, телевизията публикува днес изследване на маркетинговата агенция "Ноема", според което тя дава "най-коректна, надеждна и обективна информация по време на важни политически събития" и е оценена като "най-независима и безпристрастна от правителството и други политически влияния".

Проучването е национално представително, проведено е през юли тази година сред 1000 души на възраст 15-70 г. Изследвани са трите основни телевизии у нас - bTV, Нова и БНТ1.

На фона на икономическата криза след изолацията и многобройните протести в страната, 30,8% от всички хора на възраст 35-54 години са посочили bTV като телевизията, която оценяват като най-независима и безпристрастна от правителство и други политически влияния при отразяването на политически теми и събития, гласят резултатите от допитването.

На същия въпрос 26,1 на сто са посочили Нова тв, а 7,1 - БНТ. 

Припомняме, че обществената телевизия също е обект на протести, като всяка вечер граждани правят демонстрации под прозорците й с искане за оставката на генералния директор Емил Кошлуков и с твърдения, че е загубила от плурализма си и обслужва интересите на властта.

Проучването на "Ноема" продължава с въпроса: "Ефирът на коя телевизия бихте избрали, за да се информирате по време на избори?" 39,5 на сто са посочили bTV, 33,4 - Нова тв, а 9,3% - БНТ.

Според 37,6% от всички пълнолетни bTV дава на аудиторията достъп до идеите на най-широк кръг представители на различните политически сили, показва още проучването. Процентът за Нова е 30,7, а за обществената телевизия - 7.

На въпрос дали следят темите в развитие и по кои медии, близо 60% от попитаните посочват bTV, а на първо място я поставят 34,7% от всички пълнолетни.

Над 37% от всички респонденти смятат, че bTV представя политическа информация по най-достъпен и разбираем начин (28,5% за Нова тв, 9,5 на сто за БНТ). На въпрос, ако имат възможност да зададат зрителски въпрос на политик, чрез ефира на коя телевизия биха го направили, 36% от всички пълнолетни посочват bTV - посочват още от "Ноема".

Най-много потребители във възрастовата група 35-54 г. вярват на сайта btvnovinite.bg в най-голяма степен сред тв сайтовете като източник на информация за важни обществено-политически теми – 17.7%. (12.3 на сто за nova.bg) Най-много потребители в категорията биха се доверили и на социалните мрежи на bTV за актуални и безпристрастно поднесени новини - 21.2% при 16.4 на сто за Нова тв, се казва в заключение в проучването.

Очаква се през октомври да бъде финализирана сделката за продажбата на bTV на чешкия милиардер Петр Келнер. Междувременно собственикът на Нова тв Кирил Домусчиев прати в Комисията за защита на конкуренцията стария договор на държавния спортен тотализатор с конкурентната му частна медия. bTV е обект на атаки и от властта начело с премиера Бойко Борисов, който я определи като "Божков тв" поради факта, че именно там обвиняемият бизнесмен, понастоящем беглец в ОАЕ, даде обвинително интервю за връзките си с властта. Именно заради публични изявления на властимащи, както и на партньора на Божков Цветомир Наденов, внушаващи връзки на bTV с "изгнаника" в Дубай, телевизията заведе серията от съдебни дела.