Намален ДДС на 9% за "доставка на услуги за използване на спортни съоръжения". Това предлагат депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти" според внесена поправка в Закона за ДДС. Основен инициатор на поредната данъчна промяна е лидерът на НФСБ Валери Симеонов. 

Акцията идва само ден след като премиерът Борисов обяви, че намалението на ставката се разширява към туроператорите и случайните превози. Освен това ресторантьорите най-накрая ще се ползват с ниска ставка за бира и вино - битка, която те започнаха да водят още с приемането на първата порция от отстъпки, а именно - за храната в ресторантите, разпространението на книги и бебешките храни.

Новите предложения са внесени още вчера, но от описанието на идеята - "доставка на услуги за спортни съоръжения", не става ясно какво точно имат предвид вносителите. Очаквано тук със сигурност влизат фитнес залите, които вече веднъж опитаха да си спечелят нисък ДДС с предложение на "Воля". То обаче беше отхвърлено от мнозинството. Сега текстът предполага, че в обхвата му ще влязат например и игрищата за аматьорски футбол, зали за волейбол, тенис кортове и други. 

Предложението предполага, че ако бъде прието, ще започне да действа от първи август тази година и ще приключи до края на 2021 г. Точно такива са сроковете и за другите вече приети намаления на ставката. Към проекта няма мотиви и разчети, но основната причина е ясна - собствениците на фитнес зали твърдят, че имат нужда от помощ, имайки предвид, че бяха тежко засегнати от "изключването" на икономиката по време на най-рестриктивните периоди в борбата с разпространението на коронавируса.