Проверката на МВР по отношение на полицейско асилие по време на протестите е установила, че е имало такова насилие. Това каза пред бТВ вътрешният министър Христо Терзийски. Проверката касаеше най-вече случая със студента от Хага Евгени Марчев. 

"Проверката е установила, че по това време и на това място наистина има превишаване на полицейски правомощия. В хода на проверката са направени няколко опита да бъдат призовани лицата. Имаме извършени дисциплинарни нарушения на служителите на СДВР", каза Терзийски.

Ще бъдат наложени наказания на полицейските служители, като на един от тях, който е на висока длъжност в СДВР, наказанието ще бъде по-тежко. Терзийски обаче не уточни какви ще бъдат наказанията.

Вътрешният министър съобщи още, че Марчев не се е явил в СДВР, за да даде показания.

"Служителите на МВР нямат полза да прикриват или омаловажават подобни действия, защото те влияят на авторитета на институцията. Винаги може при ескалация на напрежението да се стигне до необмислени действия от страна на полицаите", каза Терзийски.

Евгени Марчев беше влачен до колоните на Министерския съвет, където беше удрян от органите на реда, а видеото от разправата бе пуснато в социалните мрежи. Заради инцидента МВР започна разследване дали полицията е употребила сила.

Материалите по случая са докладвани в Софийска районна прокуратура.