Предизвикването на избори е част от нормалния иструментариум, за да се минимизират щетите. Един трезв анализ показва на управляващите, че те нямат изгода да продължават агонията. Това бяха тезите на Александър Маринов, бивш депутат от БСП, а сега - председател на стратегическия съвет при президента Румен Радев, пред БНТ тази сутрин.

Маринов каза, че ако ГЕРБ искат да запазят избирателите си, е по-добре да приемат избори в края на октомври, а не през март.

"Има една нагласа в обществото, която тласка към промяна, каза той. - Картината е доста променена."

По думите му социологическите агенции имат изследвания от началото на протестите, които неизвестно защо не оповестяват. Маринов каза, че е запознат с такива сондажи, без да спомене кой ги е правил.

Според данните в тях "в челото (на подреждането на партиите) има промени" и "следващ парламент със седем-осем участници е напълно възможен".

Коментирайки острия сблъсък на Радев с правителството, Маринов отбеляза, че президентът "не е от политическата класа, той не е професионален политик и няма навик да заглажда острите ръбове... Той не вижда ролята на президента като посредник."

Държавният глава иска оставката на главния прокурор не защото разследва хора от близкото окръжение на Радев, а "заради начина, по който бяха оповестени тези данни".

"Това, което се случи в президентството, беше груба демонстрация, беше незаконно", каза Маринов. "Искането на оставка е политически и граждански акт и оставка може да бъде поискана на всеки."

Той каза, че поведението на Радев към правителството и прокуратурата "не е лично отношение" и че не би имало обществени вълнения, ако беше на лична основа. По думите му те са предизвикани от "начина, по който се използва властта".

"В случая президентът все страната на обществото", каза Маринов.