За 15 пореден ден хиляди се събраха в София и други градове на България, за да протестират срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

За столицата, традиционно по-нетърпеливите започнаха да се скупчват в Триъгълника на властта още в 17 часа.

Николай Хаджигенов: национален протест другата сряда

Николай Хаджигенов - една от пиките на "Отровното трио", съобщи от трибуната, че в сряда ще се организира национален протест.

"Целта е затваряне на страната, пътищата и съдебните палати, защото нямаме правосъдие, а прасовъдие. Вместо прокуратура си имаме каскети", обяви той. 

В самия край на организирания протест (около 21:15 часа) стана ясно кои девет ключови точки ще бъдат блокирани в столицата тази вечер: паметник "Патриарх Евтимий", бул. "Витоша" и ул. "Патриарх Евтимий", паметник "Васил Левски", площад "Македония", бул. "Александър Дондуков" и ул. "Г. С. Раковски", бул. "Фритьоф Нансен" и бул. "България", "Лъвов мост", "Орлов мост" и "Халите".

"Днес затваряме две кръстовища повече. Утре още повече. Ще му затворим държавата на този", заплаши другото острие на "Отровното трио" - Арман Бабикян.

 

 

Радев сред народа: Нов парламент и конституционна реформа

 

Публикувахте от

 

Малко след 20 часа вечерта президентът Румен Радев излезе пред президентството и обяви, че "Заедно" е пътят към успеха.

"Нужен ни е нов парламент и да отворим пътя за конституционна реформа", подчерта президентът.

Преди това той обяви:

"Протестът иска оставката на цялото правителство и главния прокурор. Властта отново е глуха за гласа на хората и говори за някакъв ремонт на кабинета. Надяват се, че летните отпуски и умората ще ви разколебаят, но ако слязат тук ще видят решителността във вашите очи. Оставките на цялото правителство и главния прокурор са първите стъпки към демонтажа на престъпни модел, който ни закотви на дъното на Европа".

Семки и бонбони полетяха към Министерския съвет 

 

 

Към 19:45 часа мнозина протестиращи започнаха да хвърлят семки и бонбони към сградата на Министерския съвет с оглушителни възгласи "Оставка". 

Протестиращ хвърля шепа семки по полицейски служител
"Аз се върнах, за да си тръгнете Вие".
Семки и нищо неподозираща торбичка от популярна търговска верига  
Тиква и полицаи. Снимка АП/БТА

По-рано през деня

Минути след обявените рокади в правителството днес множество от главните действащи лица на протестите обявиха в социалните мрежи, че нямат намерение да си останат по домовете.

"Смяната на пешките днес ще получи подобаващ отговор в 17:00 пред Министерския съвет, бъдете готови за изненади", съобщи Отровното трио (Арман Бабикян, Велислав Минеков и Николай Хаджигенов) във фейсбук.

Подобна метафора използва и Христо Иванов. Той определи реформата на кабинета за "разместване на столовете на палубата на Титаник".