Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Строителството на газопровода "Балкански поток" (българската част от газопровода "Турски поток"), както уверяват българските власти, ще приключи до 1 януари 2021 година, а подготовката за изграждането на АЕЦ-Белене продължава. Това заяви в интервю за РИА Новости директорът на Четвъртия европейски департамент на руското външно министерство Юрий Пилипсон, пише БТА.

Строителството на второто разклонение на "Турски поток" през България протича с планираните темпове и партньорите гарантират, че ще бъде завършено до 1 януари 2021 година. Премиерът на страната Бойко Борисов следи лично изпълнението на проекта, редовно проверява строителните площадки. Въпреки пандемията от коронавируса, която все още се усеща, подготовката за изграждането на АЕЦ-Белене продължава", твърди дипломатът.

През юни държавната корпорация "Росатом", френската "Фраматом" (Framatome) и американската "Дженерал електрик" (General Electric) подписаха меморандум за сътрудничество като част от процедурата за избор на стратегически инвеститор за атомната електроцентрала. Общо перспективите за сътрудничество с България в енергийния сектор са напълно положителни, подчертава той.

Той обаче не споменява разширяването на американските санкции към руските енергийни проекти от миналата седмица, които е твърде вероятно да засегнат българската част на тръбата на "Турски поток", която тук - у нас, се нарича "Балкански поток". 

Журналистът от "Риа Новости" обаче му задава въпрос какво смята Русия за обявеното намерение на България да диверсифицира вноса на природен газ, като намали руския с поне 50%. Такова изявление имаше преди месеци от министър Теменужка Петкова. Според Пилипсон обаче между двете държави има дългосрочен контранкт за закупуване на руски газ до 2025 г. и България трябва да купува уреченото там количество, иначе ще има юридически и икономически последици. 

Той подчертава, че заради изискването за диверсификация на Европейската комисия България ще купува газ от Азербейджан и САЩ (през газовата връзка с Гърция), но Русия продължава да смята София за надежден и предсказуем партньор.

Коментари

Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

Стротелството

може напълно да приключи,но не както се иска на руснаците и техните платени български слуги!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.