Вече две седмици хиляди излизат на протест по софийските улици - както на отделни акции пред различни институции, така и на пл. "Независимост", между сградите на трите най-важни - президенство, Народно събрание, Министерски съвет.

Днес един от организаторите от т.нар. Отровно трио - адв. Николай Хаджигенов - "запали фитила" на протестиращите с факта, че обвиняем № 1 не е на работа.

"Главния, за който хвърляхте каскети преди малко, днес е излязъл в отпуск", обяви той, предизвиквайки бурни освирквания и очакваните викове "Оставка!".

Протестът е изцяло граждански, подчерта Хаджигенов, макар да участват и партии. Както в повечето други дни налице са млади, и по-възрастни социалисти, представители на радикални движения вляво, на левицата, на бивши политици от БСП, част от по-малки партии или независими. 

Освен оставката на Борисов и правителството днес бе поискана за пореден път и тази на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, както и на членовете на Съвета за електронни медии.

По-късно бе предложено да се блокират 7 различни кръстовища - на Орлов мост, Халите, бул. "Витоша", "Попа", на Паметника на Васил Левски, площад "Македония", "Дондуков" и "Г. С. Раковски".

Протестиращите около 8,30 ч. не са достигнали пика си спрямо други дни.

По-рано стотици се събраха днес пред Съдебната палата в София преди големия традиционен вече антиправителствен протест.

Пред сградата на Народното събрание (бившия Партиен дом) се раздават рола тоалетна хартия, но с изрично указание - да се хвърлят по сградата, а не по полицаите.

 

Акцията е на "Да, България", под името "Масово хвърляне на каскети", и очаквано призовава за оставката на най-известния техен любител - главния прокурор Иван Гешев.

"Главният каскет на републиката вече ни се е качил на главите! Елате да му покажем къде му е мястото! Имаме каскети за (из)хвърляне", призоваваха те във фейсбук.

Около 300-400 души се събраха в 19 ч. тази вечер пред Съдебната палата. Съпредседателят на ДБ, който днес пусна сигнал срещу Гешев във ВСС и МС, отбеляза за избора му като главен прокурор:

"Никога не съм си представял, че този позор ще бъде реалност."

Каскетите бяха малко, но други шапки имаше бол. След 20-ина минути повечето протестиращи тръгнаха към Триъгълника на властта - площад "Независимост", където се събира основният протест, воден от т.нар. Отровно трио.