Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Сигнал с изброени нарушения на главния прокурор Иван Гешев, заради които да бъде свален от поста, внесе съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов до Висшия съдебен съвет и до министъра на правосъдието Данаил Кирилов. Последният, който по закон председателства кадровия орган на съдебната власт, е сезиран чрез премиера Бойко Борисов.

Бившият правосъден министър изброи във видеообръщение основанията и вариантите по Конституция за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Той може да бъде отстранен от поста си по три начина: като лично подаде оставка (каквато вече 14 дни искат граждани на протест - б.р.), по инициатива на членове на ВСС или на министъра на правосъдието, чрез промяна в конституцията.

"Демократична България" ще работи и за трите начина, декларира  Иванов. 

“Обявили сме ясна платформа за конституционни промени, която да доведе не просто до отстраняване на Иван Гешев, но и до дълбока реформа на прокуратурата, така че да стане невъзможно назначаването на ивангешевци, сарафовци и други подобни на тях функционери на този пост", припомни съпредседателят на "Демократична България".

Нарушенията на Иван Гешев, изложени в сигнала, са в три основни направления: 

  • Политически изказвания на главния прокурор, които противоречат на принципа за безпристрастност и политическа неутралност, както и засягат правото на защита на гражданите;
  • Системно нарушаване на презумпцията за невиновност - с публични изявления или с оповестяване на материали по неприключили проверки и досъдебни производства срещупредставители на институции, граждански и политически лидери, или срещу представители на адвокатурата, целящи да внушат тяхната съпричастност към извършени закононарушения.
  • Системно нарушаване на законови разпоредби и професионални стандарти за разкриване на обективната истина и защита на жертвите от престъпления. 

В документа, който е над 10 страници, се съдържат конкретни примери за нарушенията, допуснати от Гешев по всяко от направленията. Уточнява се, че нито една от изброените публични прояви на главния прокурор не може да бъде оправдана с принципа за прозрачност, дефиниран в Кодекса за етично поведение на българските магистрати.  Припомнено е, че ВСС още не е реагирал на стар сигнал от Иванов срещу Гешев от миналата година, когато още не бе главен прокурор, а кандидат и заместник на Сотир Цацаров.

“Всяко от тези основания е достатъчно той да бъде освободен. Със всяко свое публично появяване, той дава основания за своето освобождаване.”, твърди Иванов.

Съпартиецът на Христо Иванов в "Да, България" Ивайло Мирчев пък коментира действията на властта по отношение на "вземане" на договорите за поддържане на студен резерз, сключени между държавата и ТЕЦ-Варна, който е собственост на фирма, в която мажоритарен акционер е Ахмед Доган.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов "разпореди" на министърката на енергетиката Теменужка Петкова да се яви в Народното събрание, за да разясни на депутатите как студеният резерв ще бъде "свален", а когато има нужда от включването му за балансиране на доставките на ток - това ще се прави само от държавната ТЕЦ "Марица Изток 2". Припомняме, че това не може да стане с разпореждане на премиера, а с промени в Закона за енергетиката. Такива бяха внесени преди дни, като идеята на ГЕРБ е да отменят пазарния принцип за обявяване на търг за производители на ток, които да държат в готовност резервни мощности срещу заплащане от държавата. А включването държавната ТЕЦ да става само със заповед на министъра на енергетиката до въвеждането на нови механизми.

"Днес, пожарникарски, г-н Бойко Борисов е реагирали изключително бързо и е разпоредил на енергийния министър на ТеменужкаПеткова да намали размера на студения резерв и да го прехвърли от централата на г-н Доган в държавния ТЕЦ “Марица Изток” - 2.” Министър Петкова трябва да отговори на въпроси: Защо ТЕЦ “Марица Изток” - 2, държавната, най-голямата топлоелектрическа централа в България, се отказва от държавния студен резерв, който е спечелила на търг? Защо този студен резерв рязко е увеличен на 650 мегавата? Защо тази възможност е дадена на ТЕЦ-а на г-н Ахмед Доган, без в него да има работещи котли на газ, които да обслужват и при ниски температури и нужда да се използва студеният резерв, той да влезе в употреба?

Мирчев продължи:

“Тъй като знаем отговора - и г-жа Петкова, и г-н Бойко Борисов са зависими от интересите на Шиши и на г-н Ахмед Доган и е абсолютно невъзможно да вземат независимо решение, то и най-добрият избор е да подадат оставка днес, заедно с цялото правителство, дори само заради отговора на един от тези въпроси.” .

 

Публикувахте от Hristo Ivanov в Сряда, 22 юли 2020 г.

Коментари

 's picture

Rhapsody of fire

Само така

Само така. Конкретни тези, подкрепени с доказателства и точни правни квалификации, които изискват конкретни отговори.
 's picture

godo1952

Калин

Я публикувайте мнението на проф. Близнашки по темата ! Ами, че вие се състезавате с 1 кон ! Туй професори, бивши конституционни съдии, преподаватели, да вървят на майната си ! По-важно е какво иска Ристьо Бойкикев ! Какво казва Радан, Лозан , Ристьо и компания... Като първи канал на соц-телевизията, само в петък нещо различно - балетът на ГДР.
 's picture

Цветан

Постна работа

Много слаба политика е тази да превръщащ битката във война срещу конкретни личности. Вдигаш шум, но нищо не променяш – ще махнеш едни хора, на тяхно място ще дойдат други, но системата си остава същата. Като тактика върви, но Иванов превръща тактиката в стратегия. И дотам. Никакви сериозни, резултатни предложение не се чуват от страна на Хр. Иванов за поставяне на политиците и магистратите под ефективни контрол, който да им дава пълната свобода и независимост да си изпълняват служебните задължения и същевременно да ги държи отговорни за всяко, и най-дребното, отклонение от тях – постоянно действащ контролиращ механизъм, който да изпълнява и превантивна функция! Нищо. Някакви формални, безсъдържателни идеи, които са мъртвородени – плод на безсилие, страх или нерешителност. Вероятно защото самите реформатори не желаят да бъдат поставени под такъв контрол. Като искаш промяна и контрол, дай личен пример!
Нощен Страж's picture
Нощен Страж
нощен страж

Бойкикев е слаб кон!

Крайно време е хората, които справедливо искат промяна, да го разберат. РБ, от чиято квота беше Бойкикев министър на правосъдието, доказано се провалиха. И проблемът не беше ГЕРБ, а че те самите нямаха знания и капацитет да направят истински съдебни реформи. Протестирайте, подкрепям ви, но ако говорим за съдебна система нека да я правят хора, които поне са влизали в съдебна зала. Бойкикев дори не я е помирисвал!
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Гербаджийските тролове газ

Гербаджийските тролове газ пикаят от поредния блестящ ход на Хр.Иванов.

.

Животът е пълен с парадокси. Ицо Иванов сам по себе си не е нещо особено нито като юрист, нито като политик. Обаче на фона на Данил Кирилов изглежда като колос на правната наука!

Аз все повече и повече

Аз все повече и повече започвам да симпатизирам на Гешев. След като толкова силно го мразят хора, на които дори не е направил нищо, значи си върши добре работата. Той повдигна обвинения срещу Прокопиев, а той пък е основен спонсор на Деморатична България. Като съберем 2 и 2 и се вижда, кой точно има изгода да падне главата на Гешев.
Danail Rumenov's picture
Danail Rumenov
Danail R

Когато искаш оставки трябва

Когато искаш оставки трябва да имаш план и да си признат за можеща алтернатива, иначе всичко наподобява детска игра.
Randi Jr's picture
Randi Jr
Grani

главен прокурор

А каква е алтернативата, която Христо Иванов предлага? Дали не се натиска той да става главен прокурор?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.