Германия смята да поиска налагането на почти всеобхватна магистрална тол такса. Това разкрива проектодокумент на транспортното министерство в Берлин, до който се е добрала агенция "Ройтерс". 

Планът предвижда до осем години всички превозни средства по магистралите - камиони, леки коли и лекотоварни автомобили, да плащат таксите съгласно проекта, който ще влезе под формата на европейска тол директива. 

Малко по-различно ще е положение за страните, които вече са въвели такава система. В тях таксите ще се налагат за всички превозни средства без автобусите, но към момента няма повече информация.

Според "Ройтерс" транспортният министър Андреас Шойер ще поиска още днес от местните депутати да приемат идеята му и тя да залегне като основна цел на германското председателство на ЕС.

Официални представители на властта в Берлин са коментирали, че идеята е неясна и може да искат нейното замразяване, въпреки че се смята, че този тип таксуване - на изминато разстояние, може да бъде мощен двигател на битката срещу изменението на климата.