Индонезия е заинтересована да закупи целия въздушен флот на Австрия от 15 изтребителя "Юрофайтър Тайфун", заяви индонезийският министър на отбраната Прабово Субианто в писмо до австрийския си колега Клаудия Танер, предаде ДПА, цитирана от БТА. Според Прабово предложението може да доведе до "взаимна изгода за двете страни", твърди се в писмото, с което се е сдобила ДПА.

Австрия купи самолетите през 2003 г. и това беше най-голямата й следвоенна оръжейна сделка.

По-късно Виена заяви, че е платила твърде много пари на производителя "Еърбъс", защото в договорната цена са били включени подкупи за посредници. "Еърбъс отхвърли обвиненията.

Съгласно първоначалния договор за покупка Австрия не може да продава изтребителите на друга страна без одобрението на "Еърбъс". Австрийското министерство на отбраната проверява автентичността на писмото, заяви говорител пред Австрийската агенция по печата по-рано тази седмица.

Обсъжданията около продажбата предизвикаха спорове в Индонезия. Прабово каза, че е наясно със съпротивата срещу покупката, но отбеляза, че неговото предложение може да даде "обещаваща промяна за двете страни".

През 2018 г. Индонезия подписа сделка с Русия за закупуване на 11 изтребителя "Су-35", но покупката още не се е осъществила, а министерството на отбраната изтъква, че има пречки, които не са уточнени.