Европарламентът може да одобри окончателно бюджета на ЕС и Фонда за възстановяване до два месеца, заяви днес неговият председател Давид Сасоли.

Той предупреди също, че е възможно депутатите да не дадат съгласието си, ако не бъдат изпълнени определени условия.

Сасоли говори ден преди насрочената извънредна пленарна сесия на ЕП. На нея трябва да бъдат обсъдени резултатите от последния Европейски съвет и да бъде приета резолюция за Многогодишната финансова рамка (МРФ), системата за собствени ресурси и Плана за възстановяване на Европа.

Европейският съвет одобри бюджет в размер на 1,82 трилиона евро за периода 2021-2027 г. Част от него е за Фонда за възстановяване от коронавируса за 750 милиарда евро.

Евродепутатите в голямото си мнозинство са доволни приемането на Фонда. Те обаче имат определени резерви към бюджета, по-точно към орязванията на сумите по определени направления.

Сасоли бе категоричен, че намаляването на парите от МФР за изследвания и програмата „Еразъм“ са неприемливи.

„Има предложение на масата, но бихме искали да го подобрим. Най-вече чрез отговори на някои орязвания, които смятаме за неоправдани. Не можем да орежем финансирането на изследванията, на младежта, на „Еразъм“, каза той.

И допълни, че преди ЕП да одобри бюджета и Фонда, ще трябва да бъдат водени преговори.

„Необходими са незабавно нови собствени ресурси. Трябват също мерки за гарантиране на ефективна защита на върховенството на закона. Освен това ЕП неведнъж призова за край на ребатите (намаление на вноските в бюджета на някои страни – б.р.). Ако тези условия не бъдат задоволително изпълнени, парламентът няма да даде съгласието си“, предупреди Сасоли.

Европарламентът има последната дума, за да влезе в сила МФР.

Председателят на ЕП припомни, че в Европа все още върлува COVID-19 и е необходимо повече от всякога да се действа бързо и смело.