БСП иска оставката на главния прокурор Иван Гешев, но предлага преди това той да бъде изслушан от парламента. Това каза депутатът от партията Антон Кутев.

"Ние последователно сме за оставката на Иван Гешев и продължаваме да настояваме за нея. Това обаче, което смятаме за необходимо, е да се организира изслушване на главния прокурор в Народното събрание", каза Кутев.

От БСП внасят искане за такова изслушване по процедурата, записана в чл. 91 от правилника на парламента и във връзка с чл. 84, т. 16 от Конституцията.

"Целта на това искане за изслушване е да изясни какви са правомощията на главния прокурор и да стартира обществените и политическите дебати какви трябва да бъдат", обясни Кутев.

В чл, 84, т. 16 от Конституцията е записано, че Народното събрание изслушва и приема годишните доклади на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на главния прокурор, внесени от Висшия съдебен съвет, за прилагането на закона и за дейността на съдилищата, прокуратурата и разследващите органи. Както и това, че Народното събрание може да изслушва и да приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика.

В чл. 91 от правилника на парламента е записано, че по решение на Народното събрание, прието по искане на една десета от народните представители или на парламентарна група или по своя инициатива, главният прокурор внася в Народното събрание и други доклади за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика.

Наскоро главният прокурор бе в парламента, за да представи годишния си доклад. Тогава обаче на него не му бе зададен нито един въпрос, включително от БСП. В залата бяха Крум Зарков и Филип Попов, които са основни оратори на левицата по юридически теми. Докато Гешев излизаше от залата, Попов дори се възползва от момента, за да проведе неформален разговор с него.

Твърденията на Кутев, че БСП последователно е за оставка на главния прокурор, също биха могли да бъдат подложени под съмнение. Гешев бе избран и с гласовете на членовете на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота, като за него гласуваха и номинираните от левицата.

Кутев каза, че се надява за самото изслушване Гешев вече да не е главен прокурор.

"Тук конкретно говорим за това как се свързва дейността на прокуратурата от последните няколко месеца с презумпцията за невинност. Може ли да бъдат произнасяни присъди, кога могат и как могат да бъдат без решение на съда. Как се нарушава свободата на кореспонденцията, може ли и кога може да се изнася кореспонденция и какво оправдава личните чатове, изнесени в публичното пространство. Как си взаимодействат властите? Според Конституцията те са разделени. Искаме да уточним кога може главният прокурор да дава политически оценки, кога не. Това са въпросите, които предстои да се решат в нашето общество", обясни Кутев.

Той поясни, че докладът на Гешев трябва да е за дейността му през тази година.

Според Зарков парламентът не трябва да се прави, че не чува какво се случва на улицата и главният прокурор да отговори какво направи, че му искат оставката.

"Протестът, който се случва под прозорците ни всеки ден от 15 дни, направи така, че темата за прокуратурата, за правомощията на главния прокурор, за реалната власт, която той изпълнява, за начина, по който той изпълнява своите правомощия, ще бъде тема на следващия политически период, който надявам се да започне съвсем скоро с предсрочни избори. Ние имаме право на тази инициатива, но дали тя ще се реализира, зависи от събирането на мнозинство. Ние внасяме този проект за решение и той ще трябва да бъде гласуван в пленарната зала. Парламентарната група на БСП единодушно застава зад тази инициатива да видим какво ще кажат другите парламентарни групи. Намират ли смисъл главният прокурор да дойде да докладва и да отговори на въпросите какво той направи в последните 7-8 месеца, за да стигнем дотам, че практически всички, в това число не само политически сили и институции, адвокати и юристи, да настояват за неговата оставка", каза Зарков.

По повод годишния доклад на Гешев, който мина в парламента без нито един въпрос, Зарков обясни, че това е доклад за 2019 г. 

"По него се състоя сериозна дискусия в парламентарната комисия. Тези доклади по принцип се приемат. Те носят информация. Идеята да питаме Гешев за тези неща, които го питаме днес, тогава беше процедурно недопустима", заяви Зарков.