Евродепутатът от БСП/ПЕС Петър Витанов заяви, че Словения и Чехия ще получат в пъти повече от България за своите изостанали региони. Така той коментира резултатите от заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

Рано сутринта премиерът Бойко Борисов обяви какви са договорените параметри за България в общ размер от близо 29 млрд. евро за идните 7 години, като съобщи, че сам е прекъснал срещата на лидерите на ЕС рано сутринта, докато не получи допълнителни целеви 200 млн. евро за Северозапада. 

Витанов обърна специално внимание на jези 200 млн. евро повече, които се дават на България за най-изостаналите си региони.

"Словения - една двумилионна държава, успя да извоюва почти два пъти повече - 350 млн. евро за своите изостанали райони. Една относително съотносима като население държава като Чехия - 8 пъти повече - 1.55 млрд. евро по същото перо", изтъкна Витанов.

Според него 1 млрд. евро повече, които България получава за кохезионна политика, не са успех, а оценка за изостаналостта на страната.

"Ние наистина сме удовлетворени, че в крайна сметка има постигнато споразумение между страните членки. Това на практика е стъпка към укрепване на европейската интеграция. Споразумението беше крачка назад спрямо предложението на ЕК, но все пак водещ остава принципът на солидарността. Защото безвъзмездните средства доминират над заемните средства (390 към 360 млрд. евро - б.р.). Солидарността, която е в основата на европейския проект, е много ясно видима", заяви още Витанов. 

Той каза още, че Фондът за справедлив преход е орязан наполовина. В това число средствата за България, които първоначално са били 2,7 млн. евро, сега са малко над 1 млрд. евро. Витанов припомни, че целата на този фонд е да се бори с негативните социално-икономически последици от замяната на икономиката, основана на въглища.

"От тези 29 млрд., с които се хвали нашият министър-председател, безвъзмездните средства са малко над 24 млрд. Останалото е достъп до капитали и този достъп трябва да бъде обвързан с резултатите. Нещо хубаво и позитивно е, че вече средствата трябва да бъдат обвързани с върховенството на закона и с оценката на европейския семестър, а именно  - необходимостта от реформи", каза още Витанов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира резултатите от вота на недоверие.

"Правителството на Борисов и присъдружните му партии докрай ще отричат реалността в името на властта. За нас това управление е изчерпано. Този парламент не представлява мнозинството български граждани и тяхното желание за промяна. Парламентът е делегитимиран. Единствената цел на Народното събрание да остане да работи може да бъде само ускорено приемане на машинното гласуване и след това разпускането му", каза Нинова.

Според нея ГЕРБ и "Обединени патриоти" се стремят да запазят властта на всяка цена, докато "Воля" е изтъргувала своята подкепа, защото депутатите от тази партия са наясно, че няма да бъдат част от следващия парламент.

"Много интересна беше позицията на ДПС. Струва ни се, че за пръв път в историята на всички вотове те не взеха отношение в дебатите. Вероятно изчаквайки как ще се развие въпросът с тримата посочени от премиера Борисов техни министри. Както знаете, те подадоха уж оставки, след това оставени на изчакване. Очевидно там ще се развиват някакви процеси", коментира Нинова.