Парламентът проведе днес дебати по вота на недоверие срещу кабинета, внесен от БСП по темата за корупцията. Основното в изказванията на опозицията бе, че правителството трябва да подаде оставка, защото държавата е корумпирана. Лидерът на БСП Корнелия Нинова се обяви за "градеж на чиста и свята република". От ГЕРБ заявиха, че макар да приемат критиките на протестиращите граждани, няма да дадат властта на президента Румен Радев.

Нинова започна дебатите с мотивите за вота. Тя изтъкна, че хиляди хора са на улицата, за да протестират. Нинова посочи, че това е станало след нахлуването на прокуратурата в президентството, което според нея е погазване на върховенството на закона, но допълни, че причините са по-дълбоки. Тя заяви, че има нетърпимост към корупционното управление и едноличния олигархично-мафиотски модел на властта. И каза, че за последните години има над 25 корупционни скандала – „Кумгейт, Суджукгейт, Оградагейт, Алепугейт, Чекмеджегейт“ и др. 

Според Нинова корупцията е наложна на законодателно и институционално ниво. Тя припомни, че в този мандат са освободени 12 министри и 7 зам.-министри за корупция.

"Няма осъдени, има шумни и показни акции на прокуратурата", каза Нинова.

И допълни, че върви и пропаганда от платени анализатори, които "внушават величието на диктатора, безсмислието да съществува опозиция, липсата на алтернатива".

Депутатът от ГЕРБ Алескандър Ненков заяви, че партията няма да подкрепи вота на недоверие.

"Хората са ни гласували доверие, научени сме да носим отговорност. Някой път да се вземат по-трудни решения. След няколко месеца има избори. Точно ГЕРБ не може да бъде обвинена. Два пъти сме подавали оставка, това даже е по-лесният вариант. Даже за ГЕРБ сигурно ще е по-добре, ако отидем на избори по-бързо", каза Ненков.

Той обаче заяви, че е против това цялата власт да се дава на президента Румен Радев, когото определи като "комплексиран човек". Според Ненков президентът залага на омраза и реваншизъм.

"За 4 години той успя да постигне немислимото – да разруши всеки един мост между институциите, политическите лидери. Той не бива да бъде овластен с толкова власт.  Този човек иска цялата власт. Аз не съм склонен да му я дадем", заяви Ненков.

И изтъкна, че при настоящото управление България е била в най-доброто си финансово-икономическо състояние за последните 30 години, преди да дойде кризата с коронавируса, изпълнила е критериите за Шенген и е влязла в чакалнята на еврозоната.

"Същият този лош Борисов, когато отиде на съвет в Брюксел, всичките лидери са му приятели. Доверието в държавата е много високо. Президентът не успя да намери една позитивна дума", каза Ненков.

Той се обърна специално към протестиращите:

"Да влагаме разум, емоциите, адреналинът не са добър съветник. Има избори след 6 месеца, ще останем без работещ парламент. След някоко месеца ще има икономически и социални искания. Да има мостове между нас, не пропасти."

Ненков заяви на БСП:

"Не си мислете, че вън хората ви харесват."

Депутатът от БСП Филип Попов заяви, че с изказването си Ненков бламира Конституцията, защото в нея е записана възможността за служебен кабинет. Преди няколко седмици Попов бе в залата, когато главният прокурор Иван Гешев се отчиташе пред парламента. Той не само че не му зададе нито един въпрос, но дори дружески беседваше с Гешев.

Веднага след него Явор Божанков (БСП) заяви, че моделът "Ти си го избра" е избрал главния прокурор. Гешев обаче бе избран и с гласовете на членовете на ВСС, изпратени там от БСП.

Румен Гечев, който бе министър в правителството на Жан Виденов, довело България до невиждана хиперинфлация и криза за хляб, обърна внимание на скандалите, свързани с Българската банка за развитие (ББР). Той изтъкна, че ББР е отпуснала 75 млн. лв. на колекторска фирма и 140 млн. лв. на Първа инвестиционна банка. Гечев изтъкна и това, че държавата е загубила 700 млн. лв. от хазартния бизнес на Васил Божков. А всички институции – Държавната комисия по хазарта, АДФИ, НАП, не са направили нищо по въпроса.

"Едно пълно съчетаване между олигархията и управлението. Истински пример за мутризация на българската икономика. Цунами се е задало срещу мутризираното управление на България", зави Гечев.

Александър Иванов (ГЕРБ) припомни, че Нинова като зам.-министър в правителството на тройната коалиция е била уволнена точно заради съмнения за корупция.

"Тогава усещането за корупция е било по-високо", заяви Иванов.

Според него мотивите на БСП са напръскани с "тежък дубайски парфюм". Иванов заяви, че приходните агенции работят добре, а бизнесът изсветлява.

Според Искрен Веселинов ("Обединени патриоти") БСП се опитва да яхне протеста и да го използва за своите собствени политически цели. Той припомни, че досега е имало много протести, но след тях винаги демокрацията отслабва, а олигархията укрепва.

"Свалихме кабинета "Борисов 1", получихме БСП и ДПС, фалит на банки. Тези две партии подкрепят вота. Те ще спечелят от политическа криза и предсрочни избори", каза Веселинов.

Той заяви, че от 2014 г. "патриотите" са гарант за това ДПС да не е във властта и според него това е "мощна антикорупционна мярка".

"Наясно сме с многото флиртове на ГЕРБ с тях", каза Веселинов.

Крум Зарков (БСП) заяви:

"Всички ви казват, че България е корумпирана, вие безочливо обяснявате, че не е вярно."

Според него знамето на България при управлението на ГЕРБ е банкнота от 500 евро, а гербът – калинка.

"Пазарът е всевластен за здравеопазване и образование, но е безсилен за имотите на властта. Страшно много се краде. Ама яко се краде. От всички и отвсякъде. Една фирма, вчера създадена, без капитал, не може да купува ЧЕЗ. Безимотен грък продаде най-големия ни курорт на Марк Жирардели. Продават се паспорти, дипломи, удостоверения, шофьорски книжки. От къщи за гости се усвоява. В държавата на корупцията се подслушват всички, дори премиерът, снимат го дори когато спи, даже когато спи, той е въоръжен", каза още Зарков.

Според него контролните органи служат "да размазват физиономии".

"Когато те не могат, имаме вездесъщата Главна прокуратура. Под ръководството на Гешев на всеки запис се отговаря със запис, чат, показна акция. Той обвърза съдбата си с това управление, трябва да си тръгне с него“, каза Зарков.

Преди няколко седмици той също не зададе нито един въпрос на Гешев, докато той се отчиташе пред парламента, макар да бе в залата.

Шефът на правната комисия Ана Александрова (ГЕРБ) отговори на Зарков, че съдебната власт е независима.

Тома Биков (ГЕРБ) заяви, че вотът няма да мине и това е добра новина за БСП, която е най-малко готова за избори в момента.

Нито един депутат от ДПС не взе думата.

В края на дебатите се изказа вицепремиерът Томислав Дончев. Той изтъкна, че корупция в България има много отдавна.

"Научили сме се да живеем с корупцията. Това е проблем. Корупцията не се бори с думи, хайки и потери. Тя се бори с институции и закони. Какво не ни стига? Къде е това мнозинство, което ще използва институциите и законите по най-добрия начин? Има ли такова мнозинство от хора с такава биография? Какво би променил един нов парламент", попита Дончев.

Той заяви, че правителството ще стои на власт, докато има смисъл и полза.

"Както е казал великият Аристотел - не е най-важно да спечелиш войната, най-важно е да организираш мира", каза още Дончев.

Гласуването на вота на недоверие ще бъде утре.