Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Изтекли в медиите снимки на премиера. Нахлуване на полицията в президентството. Бизнес магнат, установил контрол върху обществен плаж. Надвиснал вот на недоверие срещу правителството. И най-големите улични протести от седем години. България е обхваната от политическа криза, най-голямата от 2013 г., когато започнаха демонстрациите срещу корупцията, довели година по-късно до падането на тогавашното левоцентристко правителство, пише един от най-големите американски вестници "Ню Йорк таймс" в специален материал за ситуацията в страната ни.

Сега демонстрантите искат оставката на дошлото на власт след него дясно правителство, срещу което отправят сходни обвинения - корупция, намеса в съдебната власт и раболепие пред богати бизнесмени.

България, която е най-бедната страна членка на Европейския съюз и е разположена на югоизточната граница на блока на 27-те, е както поле в борбата за влияние между Запада и Русия, така и пример за упадъка на демократичните стандарти в някои части на европейския континент, отбелязват авторите на статията Боряна Джамбазова и Патрик Кингсли, цитирани от БТА. В същото време обаче тя е специфичен и необикновен случай.

В Унгария и Полша, двете европейски страни, в които има най-явен упадък на демокрацията, управляващата партия ръководи подронването на демократичния процес. В България това се извършва от широк спектър от действащи лица във и извън правителството, включително малка група богати бизнесмени, се казва в материала.

Сегашните вълнения бяха провокирани от разкритието, че обществен плаж е бил заграден за частно ползване от виден бизнесмен с голямо влияние. За мнозина това засили страховете, че българската държава се намира под чуждо влияние, което накара десетки хиляди хора да излязат на демонстрации в градове из цялата страна, пише "Ню Йорк таймс".

"На хората тотално им писна от сговора между мафията и държавата. Виждаме го навсякъде", казва Нели Трифонова, 27-годишна собственичка на магазин, взела участие в протеста миналия понеделник.

В статията на "Ню Йорк таймс" са цитирани и мненията на български експерти като Весела Чернева, Даниел Смилов и Димитър Бечев.

Коментари

ДПС > херб + бсп

С дърт комунист, калинка на ДС агент за премиер какво друго да се случи? Тоталитарен режим в страна членка на ЕС

....

От заглавието ми стана ясно, че някой наш агент е писал или помагал за статията, и се оказах прав. Колко прозаично.

Тц

"Упадък на демокрацията" е мантра, конкурираща големите лъжи на перестройката у нас - "национално отговорен капитал", "Нефтохим преработва само руски нефт", "твърде късно е за лустрация" и подобни. Целувката на Местан и Станишев на Орлов мост търсеше съизмерване с "Времето е наше" пак на Орлов мост. Слави Трифонов направи почти същото с един концерт. Съизмериха се... Днешната "блокада" на НС търси съизмерване с "нощта на белия автобус". Ще го получи.
Колю Колев's picture
Колю Колев
арсений

Гешев ги подкара богатите

Гешев ги подкара богатите "бизнесмени" ама будните младежи му искат оставката! "Нахлуването" в президентството са извършили цели 9(девет) души:)))
 's picture

godo1952

Калин

Има упадък и на журналистиката в България, тъй като повечето журналисти са на хранилка на олигарси бивши сътрудници на ДС.
Мартин Иванов's picture
Мартин Иванов
Мартин Иванов

тъжно

"Ню Йорк Таймс" да си коментират вътрешната политика на своя президент Тръмп, защото и те не са цъфнали и вързали! Тръгнали да дават акъл и да правят анализ на България!
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Цялата работа идва от разни

Цялата работа идва от разни журналя и полито-лози, плюещи по държавата ни, когато някой техен "колега"им обърне внимание. Иначе като знам какъв голям интерес има в САЩ и особено в NYT към България и ми е ясно от къде черпят инфо. Те партиите се топят една друга в ЕС, та журналята ли? Простотия и нихилизъм, за да си видят"сведенията" в западния печат.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.